Linkovi

Kako usporiti starenje mozga?


Veliki broj nas brine o gubitku mentalne sposobnosti koja dođe sa starenjem. Može li se ovaj prirodan proces zaustaviti? Ne, ali može se usporiti.

Rezultati desetogodišnjeg znanstvenog istraživanja mentalne sposobnosti starih ljudi ukazuju da se redovitim kognitivnim treniranjem proces gubitka pamćenja i sporija mentalna aktivnost mogu vidno usporiti. Dr. Jeffrey Elias, s američkog Nacionalnog instituta za starenje, jedan je od vodećih znanstvenika na ovom području. Kaže nam da je cilj ove studije bio da se prikupe informacije od velikog broja pojedinaca.

Znanstvenici širom Sjedinjenih Država u studiju su uključili dvije tisuće i osam stotina učesnika starijih od 65 godina i podijelili ih u 4 skupine. Jedna je grupa bila kontrolna, što znači da nije bila uključena u bilo kakve posebne aktivnosti. Druga grupa trenirala je redovito analitičko prosuđivanje, treća je naučila metode koje su pomogle u bržem procesiranju vizualnih informacija, a četvrta grupa? "Zadnja je skupina bila poučena kako pohraniti informacije i prizvati ih kad im trebaju. Jer, gubitak memorije je jedan od najalarmantnijih ishoda starenja. Ideja vodilja ovog pristupa je bila da se pamćenje informacija poveže sa nekakvom mentalnom slikom koja bi osobi pomogla prizvati te informacije," kaže dr. Elias.

Dr. Elias kaže da je pet godina kasnije utvrđeno da su pripadnici sve tri skupine koji su dobili nekakvu vrstu treninga imali bolju mentalnu funkciju nego oni iz kontrolne skupine. Interesantno je da su pripadnici ovih grupa izjavili da im je i fizička kondicija bila bolja.

Izvješće o ovom istraživanju objavljeno je u časopisu Journal of the American Medical Association.

XS
SM
MD
LG