Linkovi

Početak 2007. - prilika za nova obećanja


Prvi siječnja tradicionalno je dan s kojim ćemo 'početi držati dijetu', 'prestati pušiti', 'početi s redovitom tjelovježbom', 'prestati kašnjavati' ... ustvari zamalo pa ćemo sve činiti bolje nego lani. Drevni su Babilonci slavili početak nove godine tako što bi prisilili svog kralja da se odrekne krune i kraljevske odore; natjerali bi ga da na koljenima prizna sve greške koje je učinio tijekom prethodne godine.

Običaji su se – na sreću – promijenili: danas i bez klečanja sami priznajemo sve svoje greške i obećavamo da ćemo sve to promijeniti na bolje. Premda – kako pokazuju ankete – obećanja o prestanku pušenja i držanju dijete uvjerljivo vode na listi najčešće izrečenih – i prekršenih! -, tu su i mnoga druga: 'nećemo kasniti na posao', 'provodit ćemo više vremena s obitelji', 'češće ćemo pješačiti', 'bit ćemo ljubazniji/stroži/blaži' ... već prema potrebi. Neki svojim kućnim ljubimcima obećavaju više pažnje; neki si obećavaju kućne ljubimce koje su dugo željeli.

Uglavnom, dobre volje sigurno ne nedostaje: siječanj je – kažu – mjesec u kojemu klubovi za tjelovježbu najbolje posluju – svi su obećali da će voditi zdraviji život. No, kako odmiču dani nove godine, tako i novogodišnja obećanja blijede i blijede ... i nestaju ... da bi opet bila ponovljena slijedećeg prvog siječnja.

XS
SM
MD
LG