Linkovi

U New Yorku – velika, sjajna kristalna kugla dok druga mjesta u Americi simbolično dočekuju Novu godinu nekim drugim predmetima


Svake godine, kako se kazaljke sata, 31. prosinca, primicu ponoci, oci svijeta uprte su na njujorski Times Square, pun ljudi, pun energije i uzbudjenja, pun svijetala. Ispracaj Stare i docek Nove Godine, u simbolicnom sredistu New Yorka, odavno vise nije samo lokalna proslava, postao je globalna tradicija. Dok se slavna novogodisnja kristalna kugla, teska 485 kilograma, polako spusta s vrha zgrade broj jedan, na Times Square, blizu milijun ljudi, okupljenih na prostoru izmedju 42. Ulice, Broadwaya i Sedme Avenije, zajedno s njom odbrojava zadnje sekunde Stare godine, milijuni drugih iz drugih mjesta Sjedinjenih Drzava, milijarde iz raznih krajeva svijeta. Njujorski novogodisnji party svakako je najpoznatiji i oponasaju ga mnoga druga mjesta i gradovi u Americi. U znak ispracaja Staroj i pozdrava Novog Godini spustaju se i neki drugi, neobicniji predmeti.

U vise od stotinu godina, koliko je stara ta tradicija, spustanje kristalne kugle u New Yorku postala je, nedvojbeno, glavna komponenta novogodisnjeg slavlja. U razdoblju od 1982. do 1988. godine, spustala se i divovska jabuka, zbog “Big Apple,” nadimka grada.

I dok jednim okom prate zbivanja na njujorskom Times Square, mnoga druga mjesta odrzavaju vlastita slicna slavlja i, umjesto kristalne kugle, spustaju razne druge predmete. Iako su neki doista neobicni, svi oni simboliziraju neki aspekt povijesti, geografije ili kulture podrucja.

Florida i Kalifornija poznate su po svojim narancama pa se tako u Miamiju i u kalifornijskom okrugu Orange County spusta divovska naranca. U njujorskom okrugu Orange County, u mjestu Montgomery, spusta se, medjutim, kotac motocikla jer tamo zive tata i sin Teutel, Paul i Paulie, koji izradjuju choppere, custom motocikle. Njihova radionica – Orange County Choppers – poznata nam je iz serije koja se prikazuje na kanalu Discovery, kablovske televizije.

U Flagstaffu, u Arizoni, lijepom gradu koji sjedi u borovoj sumi, Stara se godina ispraca i Nova docekuje spustanjem, prirodno – divovskog cesera, a juznije u drzavi, u mjestu Tempe, kraj Phoenixa - divovska tortilla, proizvodjaca Frito-Lay, teska preko 90 kilograma; zavrsava, tocno u ponoc, u primjereno velikoj posudi u kojoj se nalazi salsa. U slucaju da i vama nesto slicno padne na pamet, imajte na umu da ce vam potrebno biti preko 90 kilograma kukuruznog brasna, otprilike isto toliko litara vode, cetiri valjka za tijesto, svaki tezak 22 kilograma.....

Ako Florida i Kalifornija imaju svoje voce, ima ga i Georgia, ta je savezna drzava poznata po breskvama. Spustanjem breskve, teske preko 369 kilograma, Novu Godinu docekuje Atlanta. Ali mala Cornelia, u istoj drzavi, poznata po svojim jabukama i, neka joj New York oprosti – nadimku “Big Red Apple,” veliku jabuku i spusta u ponoc, 31. prosinca.

Key West, Florida.....Tisuce ljudi tiskaju se na ulici Duval, narocito ispred Hemingwayevog Sloppy Joe bara, cekajuci spustanje, s jarbola Liberty Clippera, velike, spiralne skoljke zvane conch shell, a onda i gotovo dva metra visoke crvene stikle i u njoj drag queen.....tesko je objasniti taj najjuzniji grad kontinentalnog dijela Sjedinjenih Drzava onima koji se nikada nisu spustili dolje, do Key Westa.

Malo mjesto Manhattan, u saveznoj drzavi Kansas, s nadimkom “Little Apple” ne zeli zaostajati za svojim velikim i slavnijim imenjakom pa se u ponoc isto spusta sjajna kugla, nesto manja, naravno, metar i pol promjera.

Velike lopte za plazu, predmet su koji se spusta u Bangoru, u Maineu, i u Ocean Cityju, u Marylandu, oba su na obali Atlantskog oceana, a na drugoj strani, u Seattleu, u Washingtonu, nista se ne spusta, vec dize – dizalo na onom tornju zvanom Space Needle. Kad stigne do vrha, dolazak Nove Godine obiljezava se, odozgora, pocetkom vatrometa.

Havre de Grace, u Marylandu, poznat je po svom muzeju umjetnih pataka, vrlo lijepih predmeta, izradjenih od drveta. Pogodite sto Havre de Grace spusta? No bolje i umjetna patka, k tomu jos lijepo osvijetljena, nego ziva riba zvana mossbunker, iz porodice haringa, sto cine u Point Pleasantu, na obali New Jerseyja. U Port Clintonu, u saveznoj drzavi Ohio, to je – stuka. A u Prairie du Chien, u Wisconsinu, spustaju sarana. U Brasstownu, Sjeverna Karolina, u krletci, istina, zivog oposuma, zivotinjicu iz porodice stakorasa.

Divovski zir spusta se u Raleighu, Sjeverna Karolina; dvije kruske u Fredericksburgu, drzava Virginia; u Pittsburghu, naravno – divovska boca Heinz ketchupa; a kad smo vec kod Pennsylvanije, ona ima najduzu listu mjesta u kojima se spusta, ponekad i dize, nesto neobicno u ponoc, 31. prosinca. Eto, divovska jagoda u mjestu Harrisburg; lizaljka, gotovo tri metra visoka, u Hummelstownu; divovski M&M bonbon u Elizabethtownu, divovski perec u Cleoni; preko tri metra dugi i 70 kilograma teski parizer u Lebanonu, ogromna boca Yuengling piva u Pottsvilleu, divovski kiseli krastavac u Dillsburgu, a spusta se, usput da kazemo, kiseli krastavac i na uglu ulica Cucumber i Vine, u mjestu Mount Olive, u Sjevernoj Karolini....sve vam to lijepo govori i sto se u tim mjestima proizvodi.

U mjestu Red Lion, Pennsylvania, jedan se predmet dize umjesto spusta – divovska cigara, jer mjesto je nekad bilo poznato po izradi cigara, a zahvaljujuci duhanskoj industriji imalo je i vise milijunasa po glavi stanovnika od bilo kojeg drugog mjesta u Sjedinjenim Drzavama. Bilo je to nekada....

Mozda je njujorski novogodisnji party i najpoznatiji, a ona kristalna kugla najbljestavija, ali imaju i druga mjesta svoje predmete kojima ponosno kazu “Zbogom Stara, dobrodosla Nova!”

Bila to kugla ili naranca, breskva, jabuka, jagoda, tortilla, ceser, zir, drag queen i crvena stikla, riba, kiseli krastavac, boca ketchupa ili piva......u svim se mjestima, tocno u ponoc, zaori ona stara – Auld Lang Syne.....sretna vam Nova Godina svima!

XS
SM
MD
LG