Linkovi

Europska unija ušla u 2007. s dvije nove članice; Slovenija postala dio euro-zone


Vatromet, šampanjac i 30 milijuna novih građana Europske unije obilježili su početak 2007. u Europi.

U trenutku prelaska godina, EU je postala brojnijom za 30 milijuna stanovnika Bugarske i Rumunjske, eurozona za dva milijuna potrošača iz Slovenije a njemačko je predsjedništvo – ukoliko se po jutru dan poznaje – najavilo 'germansku efikasnost' slanjem prvog priopćenja za javnost nekoliko trenutaka po startu 2007. godine i svog polugodišnjeg posla.

Ulaskom u EU, Rumunjska i Bugarska su kompletirale svoj povratak Europi nakon pada željezne zavjese - poručio je njemački ministar vanjskih poslova s fešte u Bukureštu koja se potom preselila u Sofiju.

Stara je godina ispraćena još jednom dobrom viješću: neće biti nestašice plina radi zatvaranja plinovoda kao prije godinu dana jer su se Gazprom i Bjelorusija dogovorili, doslovno minutu prije 12.

U dijelu zapadne Europe mala ali aktivna depresija proizvela je vjetrove olujne jačine, koji su nekima pokvarili slavlje a negdje ga i odgodili. Neke su pomalo otkačene tradicije također stornirane poput novogodišnjeg kupanja u valovima Sjevernog mora u Scheveningenu, u Nizozemskoj, no nova je godina dočekana uglavnom prema ustaljenim običajima.

Izgleda da je Londonu uspjelo preuzeti primat Sidneyu po raskoši vatrometa na Silvestrovo, što dužinom što količinom potrošenog baruta. Milijun veselih ljudi uobičajena je pojava na dvije najpopularnije blagdanske adrese, pariškim Elizejskim poljima i berlinskoj aveniji Pod lipama, ispod Brandenburških vrata.

Tradicija masovnog veselja nastavljena je uz pjesmu, ples i, naravo, sve vrste pića. Netko je izračunao da za novogodišnje fešte konzumira statistička čaša šampanjca ili pjenušavog vina po glavi, zapravo grlu svakog Europljanina bez obzira na dob ili adresu stanovanja. A što se pirotehnike tiče, na vatromete su ispucane stotine milijuna eura, uz napomenu da je 95 posto petardi i raketa uvezeno a ponešto i prošvercano iz Kine.

Ovo je bila novogodišnja noć bez snijega, čak i u Moskvi. Mala utjeha – i na europskim se televizijama događao klasično neatraktivan program.

XS
SM
MD
LG