Linkovi

Politika u SAD: 2006. pruža pogled na 2008.


Godina na izmaku ostat će upamćena i po tome što su se u njoj profilirali neki od mogućih predsjedničkih kandidata, na izborima za Bijelu kuću koji će se održati u jesen 2008.

Predsjedničke su ambicije otvoreno najavila tek tri političara – razmjerno manje poznati demokrati guverner Iowe Tom Vilsack i kongresmen iz Ohia Denis Kucinich te republikanac, kongresmen iz Kalifornije Duncan Taylor.

Uskoro, početkom 2007. očekuju se najave poznatijih kandidata. Primjerice – Hillary Clinton, koja kaže: "Zabrinjava činjenica što će budući predsjednik – bez obzira na to tko će to na kraju biti – imati pred sobom niz teških problema. Ja osobno, tom izazovu pristupam s mnogo lične skromnosti – posao predsjednika vrlo je težak, tko god to bio."

Bivša prva dama Sjedinjenih Država, a danas senatorica iz New Yorka, čelni je aspirant na Bijelu kuću među demokratima. Međutim, planove bi joj mogao pokvariti njezin kolega iz Illinoisa, Barack Obama.

U Republikanskoj stranci, jedan od favorita mogao bi biti bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, koji je Amerikancima najviše ostao u sjećanju po hrabroj reakciji na teroristički napad na Svjetski trgovinski centar. Giuliani je nedavno posjetio saveznu državu New Hampshire, gdje je u jednom nastupu objasnio zbog čega se vrlo rano odlučio za izravan kontakt s glasačima: "Izborna kampanja je prilika da se sretnete s ljudima, da s njima razgovarate, da objasnite svoj program. Kada razgovarate izravno s glasačima, tu onda nema mjesta 'spinu'."

Drugi potencijalni kandidat za Bijelu kuću iz redova republikanaca je senator John McCain, koji se već – 2000. - natjecao za predsjedničku nominaciju svoje stranke, ali je izgubio od Georgea Busha.

Iako su do predsjedničkih izbora ostale gotovo dvije godine, analitičar Stuart Rothenberg kaže da je važno početi što ranije. Što on prognozira, koja će se dva kandidata sučeliti u utrci za Bijelu kuću? "John McCain se čini favoritom kod republikanaca, kao što je Hillary Clinton favorit kod demokrata. No, stranačka nominacija niti za jednog od njih nije posve izvjesna. Iznenađenja su moguća. Tu je čitav niz drugih kandidata, o kojima će u ove dvije godine biti mnogo govora."

John Fortier, iz Instituta American Enterprise, kaže da je Demokratska stranka u izvjesnoj prednosti, zbog nedavne pobjede na izborima za Kongres te zbog razmjerne nepopularnosti sadašnje administracije. No, kaže Fortier, republikance se ne smije potcjenjivati. Službeni postupak nominacije u obje stranke počinje tek za godinu dana, u siječnju 2008, stranačkim izborima u Iowi i New Hampshireu.

XS
SM
MD
LG