Linkovi

Među demokratskim predsjedničkim kandidatima i John Edwards


Bivši senator Sjeverne Karoline John Edwards, dopredsjednički kandidat Demokratske stranke na izborima 2004, najavio je danas da će se natjecati za predsjednika na izborima 2008. On je treći službeno najavljeni kandidat, uz čitav niz drugih koji – prema izvješćima - razmatraju uključivanje u utrku za Bijelu kuću. Kako izvješćuje Peter Fedinsky, dvoje od potencijalnih kandidata već privlače značajnu pažnju javnosti.

John Edwards je objavio svoje predsjedničke ambicije s područja New Orleansa, najteže pogođenog prošlogodišnjim uraganom Katrina. Edwards poručuje Amerikancima da trebaju poduzeti akciju ukoliko žele promijeniti zemlju na bolje. Edwards je također rekao da predsjednik Bush treba preuzeti odgovornost zbog odluka koje je donio po pitanju Iraka.

Službenoj objavi predsjedničke kandidature Johna Edwardsa prethodili su njegovi brojni nastupi na više ili manje političkim skupovima. Među njima su: donatorski skup u Sjevernoj Dakoti, potpisivanje knjige u Georgiji, te opetovani posjeti Iowi. Ova srednjozapadna savezna država tradicionalno održava prvi predsjednički stranački predizbor u zemlji i često daje ton predizbornoj kampanji.

Guverner Iowe Tom Vilsack, međutim, ne podržava Edwardsa; Vilsack je, naime, prošli mjesec najavio vlastite predsjedničke ambicije.

Uz Edwardsa i Vilsacka, tu je i kongresnik iz Ohioa Dennis Kucinich, koji se natjecao za Bijelu kuću i 2004. godine. Kucinich kaže da želi okupiti Amerikance oko pitanja koja će vjerojatno igrati važnu ulogu u predizbornoj kampanji 2008, 's ciljem okončanja rastuće tragedije u Iraku ... s ciljem popravljanja ugleda Amerike u svijetu ...'

Irak je vrlo važno pitanje među proturatnim demokratima koji bi mogli utjecati na nominaciju predsjedničkog kandidata svoje stranke. Analitičari kažu da bi to moglo nauditi šansama njujorške senatorice Hillary Rodham Clinton, koja ima problema s obranom svog glasa ZA rat, na glasovanju u Senatu. Međutim, ona izaziva uzbuđenje kao osoba koja ima ozbiljne šanse da postane prva žena u Ovalnom uredu.

Tijekom jedne popularne televizijske emisije, senatorica Clinton je nedavno upitana što misli o anketama koje joj daju prednost pred nekoliko vodećih republikanskih predsjedničkih pretendenata. "Još je vrlo rano za reći, rano za svakoga. Očigledno, priličan broj ljudi razmišlja o predsjedničkoj kandidaturi, pa tako i ja ... pokušavam sama o svemu dobro razmisliti," kazala je bivša Prva dama Hillary Clinton.

Dočeke nalik onima rock-zvijezdama dobiva i senator Illinoisa Barak Obama, novajlija u Senatu, izabran prije samo dvije godine. Obama, kojega je njegova elokvencija dovela u središte pažnje čitave zemlje, postao bi – kad bi bio izabran - prvi američki crnački predsjednik. Upitan u jednom televizijskom intervjuu o svojoj popularnosti, on je odgovorio: "Mislim da trenutno ja predstavljam svojevrsni surogat za one građane koje zanima drugačija vrsta politike. U izvjesnoj mjeri, možda sam postao predstavnik nečeg takvog."

Analitičari kažu da bi sposobnost i Baraka Obame i Hillary Clinton da privuku donacije za predizbornu kampanju mogla brzo istjerati druge kandidate iz predsjedničke utrke; senator Indiane Evan Bayh već se povukao. No, senator Delawarea Joe Biden spreman je za natjecanje. Budući predsjedatelj Senatskog odbora za vanjsku politiku kaže da će tijekom siječnja već organizirati odgovarajuće mehanizme financiranja svoje predsjedničke kampanje.

Veliko pitanje među demokratima ostaje bivši dopredsjednik Al Gore, predsjednički kandidat stranke iz 2000. godine. Premda je Gore izjavio da ne može zamisliti da bi se ponovno upustio u kandidacijsko nadmetanje, on ipak nije isključio tu mogućnost. G. 2000, on je dobio veći broj glasova od Georgea Busha, ali je izgubio sporni broj elektorskih glasova, koji je Vrhovni sud presudio u korist Busha.

XS
SM
MD
LG