Linkovi

Gates okončao posjetu Iraku


Novi američki ministar obrane Robert Gates okončao je trodnevni posjet Iraku te se priprema za podnošenje izvješća predsjedniku Bushu. Gates je priopćio da američki i irački čelnici imaju planove za smanjenje međuvjerskog nasilja u Bagdadu, ali je odbio iznijeti pojedinosti. Istodobno, američke oružane snage objavile su da je pet američkih vojnika poginulo u protekla dva dana u Iraku. Također je priopćeno da su koalicijske snage ubile jednog pobunjenika i pritvorile 25 osumnjičenika u nizu policijskih akcija u području Bagdada.

U međuvremenu, državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u Washingtonu da je vjerovala kako je rat u Iraku investicija vrijedna američkih života i novca. Rice je također izrazila vjerovanje da Sjedinjene Države još uvijek mogu pobijediti u sukobu koji se pokazao težim nego što je ona očekivala.

U vezi s Irakom i vijest da je poljski predsjednik odobrio produženje poljske vojne misije u Iraku za godinu dana, do kraja 2007. godine. Poljska u Iraku ima 900 vojnika, te pričuvnih 300 vojnika u Poljskoj.

Predsjednik Bush posjetio je ranjene vojnike koji se oporavljaju u Medicinskom centru Walter Reed u Washingtonu. Predsjednik Bush tradicionalno posjećuje ranjenike u toj bolnici pred božićne blagdane. Kao i prijašnjih godina, predsjednik je podjelio odličja ranjenima, a posthumno poginulima. Nakon posjete vojnoj bolnici predsjednik Bush i njegova supruga Laura otputovali su u predsjedničko odmaralište Camp David gdje će provesti božićne blagdane.

XS
SM
MD
LG