Linkovi

Seattle i Louisville pokušavaju dodatno uravnotežiti rasni sastav škola


Pred Vrhovni sud Sjedinjenih Država nedavno je stigao slučaj koji se odnosi na rasnu desegregaciju američkih škola. Slučaj se odnosi na napore na lokalnoj razini, u dvije savezne države, da se rasni sastav pojedinih škola potpuno uskladi s pluralističnom prirodom konkretnih gradova.

Američke su škole integrirane već više od pedeset godina. No, kako dobar dio bijelaca i crnaca često – zbog niza društvenih i ekonomskih razloga – živi u različitim dijelovima grada, zna se dogoditi da u pojedinim školama dominira jedna ili druga rasna grupa.

Školske vlasti u Seattleu, u saveznoj državi Washington, i u Louisvilleu u saveznoj državi Kentucky, željele su potpuno uravnotežiti rasni sastav svojih gimnazija. Primjerice, u Louisvilleu, cilj im je bio da u svakoj školi učenici afro-američkog podrijetla čine između 15 i 50 posto ukupne učeničke populacije.

Međutim, taj cilj uključuje mogućnost da se neki učenici – najčešće bijele boje kože – neće uspjeti upisati u gimnaziju u koju žele. Skupina je roditelja tužila zbog toga školske vlasti sudu, i nakon izvjesnog vremena slučaj se pojavio pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Država.

Vlada predsjednika Georgea Busha u ovom slučaju podržava roditelje koji su poveli parnicu protiv lokalnih školskih vlasti.

Roger Clegg je direktor Centra za jednake šanse, ustanove koja se protivi takvom načinu rasne integracije u školama. "Očito je da će biti dosta djece kojoj će biti rečeno da ne mogu pohađati određenu školu zbog toga što su krive boje kože. To nije pošteno. Riječ je o štetnom pravnom, političkom i etičkom presedanu, o diskriminaciji od strane vlasti, koja kod ljudi rađa nezadovoljstvo" - rekao je Roger Clegg.

I neki suci Vrhovnog suda su za vrijeme rasprave o ovom slučaju izrazili mišljenje da školske vlasti u Seattleu i Louisvilleu previše značaja pridaju faktoru rase.

Međutim, pristaše dodatnih napora kojima je cilj potpuna rasna integracija školskog sustava tvrde da je potpuna integracija izvrsna ideja. Oni kažu da korist od rasne integracije – u pedagoškom i društvenom smislu – imaju svi, i bijeli i crni učenici. Odvjetnik John Payton, koji često zastupa stranke koje se bore za dodatnu rasnu integraciju školskog sustava, je rekao: "Kada se provodi na ispravan način, djeca imaju ogromne koristi od pluralizma u školi. Svoje kolege oni počinju smatrati onim što jesu - kolegama, prijateljima - a ne pripadnicima neke druge, različite grupe. Cijelo društvo od toga ima veliku korist."

Dok je Vrhovni sud raspravljao o ovom slučaju, izvan zgrade je održana manifestacija podrške potpunoj rasnoj integraciji škola.

Američki je školski sustav zakonski integriran još 1954, no prije tridesetak godina odustalo se od vladinog i sudskog nadzora nad provedbom rasne integracije. Od tada, statistike pokazuju, integracija je ponešto posustala.

Neki tvrde da bi se više pozornosti trebalo posvetiti ne rasnoj ravnoteži u školama – već kvaliteti škola, pogotovo onih koje polaze mahom djeca crnaca.

Očekuje se da će Vrhovni sud presuditi u ovom slučaju početkom siječnja.

XS
SM
MD
LG