Linkovi

Međunarodni dan ljudskih prava - u znaku borbe protiv siromaštva


Povodom ovogodišnjeg međunarodnog Dana ljudskih prava, Ujedinjeni narodi pozivaju vlade u svijetu da hitno posvete pažnju rješavanju pitanja siromaštva, te da okončaju diskriminaciju koja sustavno siromašnim ljudima uskraćuje njihova temeljna ljudska prava.

Ujedinjeni narodi su siromaštvo proglasili motivom ovogodišnjeg Dana ljudskih prava je, kako je rečeno, siromaštvo je podjednako i uzrok i posljedica kršenja ljudskih prava. Siromašnima se mnogo češće uskraćuju njihova prava, a češće su i žrtve diskriminacije i progona.

Mac Darrow, iz Ureda Ujedinjenih naroda za ljudska prava, kaže da se tijekom posljednjeg desetljeća siromaštvo počelo smatrati pitanjem ljudskih prava, a ne samo ekonomskim problemom. Istraživanja pokazuju, kaže on, da siromašni pate od kršenja građanskih i političkih prava u vrlo širokom rasponu: "Nedostatni pristup odgovarajućem školovanju; nedostatna osobna sigurnost; nedostatna sposobnost sudjelovanja u javnim pitanjima ili u upravnim strukturama na razini zajednice ... ustvari se radi o vrlo integriranoj i multifasetnoj viziji obespravljenja. Takva istraživanja navela su međunarodne razvojne agencije da siromaštvo shvate kao upravo to – podjednako društvenu isključenost i diskriminaciju, kao i isključenost iz političke i ekonomske moći."

Darrow, koji koordinira program Ciljevi milenijskog razvitka pri Uredu za ljudska prava, kaže da ljudima nije lako doživjeti siromaštvo kao kršenje ljudskih prava u jednakoj mjeri kao i zlostavljanja, nasilne nestanke ili zbirna pogubljenja. Radije, o siromaštvu se misli kao tragičnoj, ali neizbježnoj činjenici. Darrow kaže da se siromašne često krivi za njihovo vlastito stanje, ili ih se optužuje da su lijeni, da ni ne zaslužuju bolje.

Ujedinjeni narodi kažu da je siromaštvo uhvaćeno u circulus vitiosus, 'krug zla', sa sklonošću da se ponavlja iz jedne generacije u drugu. Siromaštvo – kaže se – postoji svugdje, čak i u bogatim zemljama, a ponajviše od stanja siromaštva pate žene.

U sklopu programa Ujedinjenih naroda Ciljevi milenijskog razvitka, zemlje svijeta su se obvezale iskorijeniti ekstremno siromaštvo do 2015. godine. Za to obećanje, vrijeme već istječe, kažu Ujedinjeni narodi i pozivaju vlade da ubrzaju taj proces. Iskorjenjivanje siromaštva, ljudsko je pravo.

Opća deklaracija o ljudskim pravima usvojena je u svjetskoj organizaciji 10. prosinca 1948, u okružju svježih sjećanja na Drugi svjetski rat. Godine 1966, proglašene su i Međunarodna konvencija o građanskim i političkim pravima, te Međunarodna konvencija o ekonomskim, društvenim i kulturnim pravima.

Zajedno, ta tri sporazuma o pravima sačinjavaju Međunarodnu povelju o pravima. Današnji Međunarodni dan ljudskih prava slavi upravo to dostignuće.

XS
SM
MD
LG