Linkovi

Izjašnjavanje o objedinjenoj optužnici Gotovina-Markač-Čermak


Danas se u Haagu o novoj, objedinjenoj optužnici izjašnjavaju Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak.

Za svega nekoliko sati od sada u haaškoj će sudnici početi još jedna standardna procedura, očitovanje po optužnici. Ovoga puta trojica optuženih ponovno će čuti svojih devet točaka teških povreda međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.

Optužnica protiv Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka objedinjena je formalno prije tjedan dana a nakon duže procedure u kojoj je sudsko Vijeće uvažilo uglavnom sve argumente Tužiteljstva, dakle da se optužnice odnose na iste zločine počinjene u isto vrijeme, na istome prostoru i od istih jedinica ili pojedinaca.

Markač i Čermak, odlučili su suci, neće dolaziti u Haag, iskaz će dati video-linkom iz Tribunalovog zagrebačkog ureda. Oni su krajem 2004. godine privremeno oslobođeni do početka procesa ili do zahtjeva sudaca uz striktno određene uvjete koji su se povremeno, na zahtjev optuženih, razmatrali i korigirali.

Ante Gotovina je u UN-ovoj jedinici za pritvor u Scheveningenu nakon što je spektakularno završila potraga za bjeguncem. Njegovi pravni zastupnici nisu ni tražili privremeno oslobađanje.

Optužnica spominje sudionike zajedničkog kriminalnog pothvata osnovanog da bi se prostor tzv. krajine etnički očistio – svi su, osim naravno trojice optuženih, mrtvi. Optuženi se terete za zapovjednu odgovornost za kampanju zastrašivanja, protjerivanja i ubijanja civila, za progone po nacionalnoj, vjerskoj i rasnoj osnovi te za raširenu pljačku i uništavanje imovine. Aneksi dokumenta navode imena nekih od oko 150 žrtava s napomenom kako su smaknuti ali i jedinice koje su sudjelovale u operacijama.

Računa se da će suđenje trojici optuženih za zločine počinjene nad civilima za i pogotovo nakon zaključenja operacije Oluja početi na proljeće iduće godine. U najboljem slučaju.

Proces će voditi sudsko Vijeće II pod predsjedanjem Alphonsa Oriea uz suce Christinu van den Wyngaerd i Bakone Molotoa.

XS
SM
MD
LG