Linkovi

FBI pomaže Scotland Yardu u istrazi smrti bivšeg ruskog obavještajca


Britanski ministar unutrašnjih poslova izjavio je da se istraga trovanja bivšeg ruskog obavještajca Aleksandra Litvinenka, koji je imao azil u Britaniji, proširila i na inozemstvo.

John Reid je najavio da će o ovom slučaju razgovarati s kolegama iz Europske unije, te je izrazio nadu da će u istrazi pomoći i Moskva.

Aleksandar Litvinenko je bio poznati kritičar predsjednika Vladimira Putina. Njegovi prijatelji tvrde da ga je otrovala ruska obavještajna služba. U Londonu je nakon njegove smrti na više od deset lokacija otkriven radio-aktivni otrov polonij 210.

Britanskom Scotland Yardu u istrazi pomaže i američki FBI, Savezni istražni ured. Nema podrobnijih podataka o prirodi američke pomoći u ovoj istrazi – navodi se samo da je pomoć tehničke prirode.

U međuvremenu dva su američka senatora zatražila od vlade predsjednika Georgea Busha da se otvorenije usprotivi naporima ruskog predsjednika da centralizira svoju vlast, na ekonomskom i političkom planu.

Demokratski senator Joe Biden izjavio je na američkoj televiziji da 'Vladimir Putin Rusiju vodi u krivom pravcu' te da bi – kako je rekao - 'Washington Putina treba izravno konfrontirati'.

Republikanski senator Lindsey Graham izjavio je da 'Rusija s Putinom na čelu ide unatrag, a ne naprijed'.

Senator Biden nije želio reći treba li – po njegovu mišljenju – Rusiju 'izbaciti' iz skupine G8, organizacije koja okuplja sedam najrazvijenih država Zapada te Rusiju. No, Biden se založio da se rusko članstvo povremeno preispituje, kako bi se ustanovilo da li Moskva ispunjava kriterije članstva.

Neposredno pred smrt, Aleksandar Litvinenko je izravno za trovanje optužio Kremlj. Predsjednik Vladimir Putin i Kremlj ove su optužbe nazvali 'apsurdnima'.

XS
SM
MD
LG