Linkovi

Philippe Moreau de Farges: 'Od europskog izvješća o tajnim CIA-inim aktivnostima neće biti ništa'


Novo izvješće europskog parlamenta optužuje neke europske zemlje da su znale za navodne otmice, prebacivanje i zatočenje navodnih osumnjičenika za terorizam od strane američke Središnje obavještajne službe CIA-e. Iz Pariza Lisa Bryant javlja da se, po najnovijim saznanjima, gomilaju dokazi o dogovoru između nekih europskih vlada i američke središnje obavještajne agencije.

Izvješće europskog parlamenta optužuje brojne europske vlade za aktivnu ili pasivnu suradnju s CIA-om u navodnom zatvaranju te izručivanju osumnjičenika za terorizam u treće zemlje. Prema izvješću, CIA je - pri navodnom prebacivanju osumnjičenika za terorizam - izvršila 1245 letova koji su ili prošli kroz europski zračni prostor ili koristili neki od aerodroma.

Izvješće posebice izdvaja Poljsku i Italiju kao suučesnice u ovim aktivnostima, te kritizira Varšavu zbog odbijanja suradnje s istragom.

Ovo parlamentarno izvješće slijedi slične optužbe koje su se mogle čuti prošle godine od strane Vijeća Europe, najvišeg tijela za humanitarna pitanja u regiji. Međutim francuski analitičar Philippe Moreau de Farges sumnja da će najnovije izvješće imati veći odjek: "Ne mislim da će se išta razviti iz ovog izvješća Europskog parlamenta, i to iz jednog razloga: ostale europske vlade neće poduzeti ništa jer ne žele optužiti neku od članica Unije."

Udruge za zaštitu ljudskih prava također su izvršile pritisak na američku i europske vlade da istraže navodne aktivnosti CIA-e. Najmanje dva navodna smrtna slučaja u CIA-inim zatvorima dovela su do sudskih tužbi i protesta protiv američke vlasti.

Ovog mjeseca talijanska je vlada smijenila šefa talijanskih obavještajnih službi optuženog za pomaganje CIA-i u navodnoj otmici egipatskog klerika. Također talijanski je sud izdao uhidbene naloge protiv navodnih službenika CIA-e koji su, prema nekim navodima, bili umiješani u tu akciju..

No gospodin de Farges kaže da nije siguran da će ostale zemlje među kojima je i Poljska biti zainteresirane za istraživanje vlastite potencijalne umiješanosti u navodne aktivnosti CIA-e.

XS
SM
MD
LG