Linkovi

Gimnazijalci debatiraju stanje s ljudskim pravima u Americi, u jeku rata protiv terorizma


Je li američka vlada u posljednjih pet godina dovela u pitanje građanske slobode – u svom nastojanju da spriječi terorističke napade na američkom tlu? O ovom su pitanju nedavno u Los Angelesu raspravljali učenici tamošnjih srednjih škola. Gost im je bila čelnica najveće američke organizacije za zaštitu građanskih prava.

Na pitanja učenika odgovarala je Nadine Strossen, predsjednica Američke lige za građanske slobode, organizacije koja najoštrije kritizira takozvani Patriot Act, zakon koji je usvojen 2001. godine, neposredno nakon terorističkih napada na New York i Washington.

Cilj ovog zakona je uspostaviti bliskiju suradnju između policije i obavještajnih službi – što su američki zakoni u prošlosti često blokirali, upravo u cilju zaštite građanskih sloboda. Novi zakon dopušta elektronsko praćenje komunikacije na internetu kao i putem telefona. Vlada tvrdi da je praćenje telefonskih poziva ograničeno na komunikaciju s inozemstvom, i to jedino u slučajevima kada se nazivaju telefonski brojevi za koje je utvrđeno da ih koriste osobe osumnjičene za terorizam, primjerice ljudi povezani s al-Qaidom.

Predsjednik George Bush u više je navrata rekao da ministarstvo pravosuđa vrlo pozorno prati provođenje ovog programa, kojem je cilj – zaštita Amerikanaca od terorizma. Međutim, Nadine Strossen kaže da takvo elektronsko praćenje ograničava osnovna prava svih američkih građana – čak i onih koji nisu osumnjičenici za terorizam: "Ove vladine mjere dvostruko su štetne – one nas čine manje slobodnima, ali u isto vrijeme i manje sigurnima."

Nadine Strossen je gostovala u gimnaziji North Hollywood High, gdje joj je odmah na početku bilo upućeno i jedno oštro pitanje. Učenika Ethana Ludmira - koji za sebe kaže da je konzervativac – zanimalo je kako se zemlja može obraniti od terorista, ako vladi zakon zabranjuje da prati što rade teroristi. Činjenica da u Americi u posljednjih pet godina nije bilo terorističkih napada pokazuje da je vlada u pravu – smatra Ethan.

Nadine Strossen je odgovorila da američki ustav jamči niz građanskih sloboda bez obzira na to da li je nacija u navodnoj opasnosti ili ne. Ograničavanje građanskih sloboda, kaže Nadine Strossen, brine ne samo liberale, već i mnoge konzervativce.

Učenica Oriana McGee kaže da je diskusija s Nadine Strossen bila vrlo zanimljiva: "Bilo je vrlo informativno. Ja se slažem s mnogo toga što je rekla Nadine Strossen. Rasprava o ovoj temi puno će nam pomoći i u nastavi američke povijesti." Njezin kolega Ezekiel Golvin kaže da ga je susret s čelnicom Lige za građanske slobode potakao na razmišljanje o mnogim pitanjima s kojima će se vjerojatno susretati i u budućnosti, jer se želi baviti politikom, ili raditi u državnoj upravi.

Inače, američki je Kongres – prilikom obnove važenja anti-terorističkog Patriot Acta – odgovorio na neke od kritika, te sada vlasti moraju pred sudovima podrobnije opravdati konkretne slučajeve elektronskog praćenja komunikacije. Niz takvih slučajeva i dalje se nalazi pred sudovima koji nastoje utvrditi da li vlada postupa prema zakonu i ustavu.

XS
SM
MD
LG