Linkovi

Najbolje osnovne i srednje škole - po izboru tvrtke Intel


Sesnaest je skola u Americi dobilo ove godine nagradu School of Distinction Award, nagradu za vrsnocu. Nagrada donosi svotu od 10.000 dolara i niz obrazovnih pomagala. Ali s njom dolazi i odgovornost: pobjednicke skole sluze kao uzori drugima...

Za osvajanje te prestizne nagrade potrebno je imati i vise od samo dobrih ucitelja ili dobre sportske ekipe. Na tisuce americkih javnih i privatnih skola prijavljuje se za nagradu svake godine. Tim godisnjim programom, ciji pokrovitelji su izdavacka kuca Scholastic i tehnoloski div Intel, priznaju se dostignuca i osnovnih i srednjih skola, njihova ostvarenja u raznim akademskim podrucjima.

"Kategorije obuhvacaju znanost, matematiku, timski rad, vodstvo, suradnju, profesionalni razvoj i tehnolosku vrsnost" - za ovu zadnju kategoriju, dodaje Ralph Bond, predstavnik Intela, ovogodisnju je nagradu dobila osnovna skola Forest Lake, u mjestu Columbia, savezna drzava North Carolina. "Istaknuli su se u nekoliko stvari....Njihovi ucenici imaju pristupa napravi za video-komuniciranje. Koriste se digitalnom tehnologijom u pripremi projekata i njihove prezentacije. To je fantasticno! Koriste se, u ucionicama, i sustavom za daljinsko upravljanje koje ucenicima omogucuje simultano odgovaranje na bilo koje pitanje koje nastavnik postavlja; nastavnik na taj nacin odmah dobija povratnu informaciju" - objašnjava Ralph Bond.

Srednja skola u mjestu Davidson, takodjer u drzavi North Carolina, osvojila je ove godine nagradu u kategoriji za znanost. Iako je skola vec osvojila najvise bodova u podrucnom natjecanju, na testovima iz znanosti i iako vec devet godina zaredom ima pobjednicku ekipu, na svom podrucju, u toj kategoriji, srednja skola u Davidsonu, kaze Ralph Bond, zasluzuje nagradu School of Distinction iz dva razloga: stvorila je okruzje koje ucenike motivira da postizu visoke rezultate i da pobjedjuju na natjecanjima iz znanosti.

"Prije nekoliko godina, skupina ucenica sedmog razreda pokazala je zanimanje za istrazivanja raka. Radeci zajedno sa svojim nastavnikom te profesorima iz biologije s lokalnog koledza Davidson, ucenice su zapravo otkrile jedan bolji nacin za otkrivanje raka, postigle njime bolje rezultate od testa Savezne agencije za hranu i lijekove. To je vrsta inovativnog rada o kojemu govorim – umjesto da samo sjede u ucionicama, s udzbenicima ispred sebe, i nastavnikom koji samo predaje, ta su djeca dala konkretan doprinos u istrazivanju raka" - kaže Ralph Bond.

Jos jedna srednja skola iz Sjeverne Karoline – Leland’s North Brunswick High - dobila je nagradu za vrsnocu, ali u kategoriji jezika i knjizevnosti. Nagrada joj je dodjeljena u znak priznanja za program koji ucenicima omogucuje da sami odabiru materijal za citanje. Ucenici imaju literarne kruzoke, sami odabiru lektiru i zajedno na njoj rade, zajedno je, u manjim skupinama, pripremaju – obradjuju likove, mjesto radnje, radnju i temu. Nastavnici ih vode kad treba i pomazu, ali ucenicima se pruza mogucnost i daje osjecaj da i sami sudjeluju u proucavanju knjizevnog djela.

Druge pobjednicke skole, kao osnovna skola Odyssey Academy, u mjestu Greece, u saveznoj drzavi New York, jednostavnim su idejama dosle do znacajnih promjena. Spomenuta skola dobila je nagradu vodstvo, za nacin na koji snazi odnose izmedju nastavnika i djece. Ideja je doista jednostavna i moze biti zabavna – nastavni zbor svaki dan ruca zajedno s djecom. Takodjer, jedan dan u tjednu odvojen je za susrete nastavnika s ucenicima, bilo sa skupinom njih bilo pojedinacno.

Srednja skola Chisholm, u Newtonu, u Kansasu, orijentirala se na potrebe svog mjesta, odnosno njegovih stanovnika. "Imamo dosta hispanickog stanovnistva. Organizirali smo mentorski program u jednoj od lokalnih crkvi, u zajednici u kojoj hispanicko stanovnistvo mahom i zivi. S lokalnim koledzom suradjujemo na podrucju profesionalnog razvoja" - kaže glasnogovornik skole George Leary koji dodaje – skola je stvorila brojne mogucnosti za ucenje, i onima unutar i onima izvan ucionice.

Za svoje je napore srednja skola Chisholm dobila nagradu u kategoriji za suradnju i timski rad. A primila je i vrhunsku nagradu – Best of Best Award, cime joj je izglasano doista veliko povjerenje. Novac koji stize s nagradom, kaze George Leary, bit ce uglavnom utrosen u tehnologiju.

Organizatori nagrade School of Distinction Award izrazavaju nadu da ce ovogodisnji pobjednici – sesnaest skola u Americi – inspirirati druge skole na stvaranje inovativnog okruzja za ucenje, okruzja koje ce pomoci iducoj generaciji u razvijanju vjestina i znanja koje ce im biti potrebni da bi se mogli natjecati s drugima u svijetu, i uspijevati. To je, po njima, krajnji cilj...i najveca nagrada.

XS
SM
MD
LG