Linkovi

U Washingtonu o hrvatskom jeziku


Jučer je u Washingtonu započela s radom godišnja Nacionalna konvencija američke slavističke udruge koja okuplja preko pet tisuća članova. Na samom početku održan je i panel pod naslovom Hrvatski kao drugi strani jezik na sveučilišnoj razini.

Panelisti na jučerašnjem okruglom stolu složili su se da se hrvatski jezik na sveučilištima u Sjedinjenim Državama još uvijek predaje kao jedan od tri jezika – uz bosanski i srpski. Međutim, na nekima od njih još se uvijek predaje i hrvatsko-srpski. Dva američka sveučilišta djeluju pod okriljem hrvatskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa - riječ je o sveučilištima Iowe i Indiane. Na ovom posljednjem, hrvatski predaje Lidija Cvikić, koja je na jučerašnjem panelu i održala uvodno izlaganje pod naslovom Hrvatski kao strani jezik na američkim sveučilištima.

"Poučavanje hrvatskog u Sjedinjenim Američkim Državama vrlo je specifično, ponajprije zbog toga što je studentska populacija sasvim različita od studentske populacije u nekim europskim zemljema. U europskim zemljama hrvatski jezik uče najviše slavisti, a u Americi nto nije slučaj. Ovdje hrvatski jezi uče i studenti političkih znanosti, ekonomija, psihologije i samozaljubljenici u jezik. Stoga se svaki predavač hrvatskog jezika susreće s nizom problema. To su male skupine vrlo raznorodnih studenata, dodiplomski i poslijediplomski rade se u istoj skupini. Studenti imaju različita iskustva s hrvatskim jezikom - neki nisu nikad učili hrvatski, neki tečno govore druge slavenske jezike i njihova je izloženost hrvatskom jeziku relativno mala i najčešće su izloženi pisanom jeziku dok govornom vrlo malo i to najčešće preko Interneta."

Sve te suprotnosti – kaže Lidija Cvikić sa Sveučilišta Indiane - predavači hrvatskog jezika na američkom kontinentu moraju pomiriti kako bi osigurali da su potrebe svih studenata zadovoljene ravnomjerno... Profesor Vinko Grubišić govorio je o iskustvima podučavanja hrvatskog putem Interneta na sveučilištu Waterloo u Kanadi, gdje je inače osamdesetih godina prošlog stoljeća utemeljena prva katedra hrvatskog jezika na američkom kontinentu.

"Ja sam danas govorio o učenju hrvatskog online. To je nešto suvremeno i to mogu uzeti ljudi iz svih krajeva svijeta. Taj internetski program pokriva u biti isti program koji držimo na sveučilišnom kampusu. To je vrlo zanimljiv način studiranja u kojem su kontakti između profesora i studenata vrlo česti."

Nažalost, lekcije i predavanja hrvatskog jezika ovog sveučilišta nisu dosupne široj online zajednici, već samo upisanim studentima...Jučerašnjim panelom Hrvatski kao drugi strani jezik na sveučilišnoj razini predsjedao je profesor Ante Čuvalo sa Sveučilišta Joliet. Nakon izlaganja povela se i diskusija o različitim aspektima podučavanja hrvatskog kako na američkim sveučilištima, tako i drugdje u svijetu. Između ostalih u njoj su sudjelovali akademik Ante Stamać i profesorica hrvatskog na uglednom Sveučilištu Harvard Ellen Elias-Bursać. Recimo i to da se u Okviru Nacionalne konvencije američke slavističke udruge održava i izložba novobjavljenih knjiga hrvatske književnosti i filologije.

XS
SM
MD
LG