Linkovi

Pjesnik Robert Bly inspirirao 'muški pokret'


U seriji Americki profili, danas – Robert Bly, jedan od vodecih pjesnika poslijeratne generacije, autor knjige “Iron John: A Book About Men,” koja je potaknula na stvaranje takozvanog “muskog pokreta,” devedesetih godina.

S pravom grivom bijele kose i odlucno, ali dostojanstvenog koraka i drzanja, Robert Bly u svakom pogledu, odaje izgled pjesnika-proroka. Oduvijek ga je, kako sam kaze, privlacilo samo ono sto nije doslovno i ono sto nije znanstveno; bio je, vjeruje on, predodredjen za pjesnika.

"Postoje ljudi koji samo cinjenice razumiju, koji bukvalno shvacaju. Poezija je zamisljanje, masta."

Bly je rodjen 1926. godine, na jednoj farmi u Minnesoti. Tijekom drugog svjetskog rata sluzio je u mornarici, a 1947. godine upisao je studij na sveucilistu Harvard. Postao je urednikom uglednog harvardskog knjizevnog casopisa i tako sreo, i sprijateljio se, s nizom istaknutih americkih pjesnika mlade poslijeratne generacije. G. 1951., Bly se preselio u New York i tamo zivio tri godine, po njegovim vlastitim rijecima – “zivotom tavanskog pjesnika.” Kad se ozenio, nekoliko godina kasnije, vratio se na farmu u Minnesoti, koju mu je otac ostavio.

Robert Bly: Mladim, nadobudnim pjesnicima porucujem – ako zelite biti pjesnik, morate imati mjesto za zivot za koje ne morate placati nikakvu stanarinu, to je jako vazno! Zivio sam na farmi 25 godina, svoju djecu tamo podigao. Bilo je predivno tamo. Svoju sam prvu knjigu poezije i objavio pod nalsovom Silence in the Snowy Fields, Tisina na snjeznim poljima – knjiga o prirodi i ljepoti prerijskog krajolika.

Tijekom šezdesetih, Bly je bio veliki protivnik rata u Vijetnamu. Njegovo angaziranje u politickom zivotu zemlje prisililo ga je da na neko vrijeme napusti miran i povucen zivot na farmi. Osnovao je tada organizaciju Americki pisci protiv rata u Vijetnamu i organizirao mnoge masovne politicke skupove na kojima se i poezija citala. U takvim situacijama, kaze on, poezija je od velike koristi – mladi taj jezik razumiju.

Kad mu je, 1968., dodjeljena bila prestizna nagrada National Book Award, za njegovu poeziju, Bly je sokirao publiku kad je izdavacku industriju optuzio za suucesnistvo u ratu i potom novcanu nagradu dodjeljenu njemu dao jednom antiratnom prosvjedniku.

Po misljenju Roberta Blya, pjesnici su nesto poput shamana i psihoterapeuta, jer i jedni i drugi i treci u fokusu drze snove i mitove te simbolicke poruke koje snovi i mitovi sadrze. "U svakome od nas kreativno je bice, jednako sjajno kao i ono koje je napisalo Hamleta. Ali ono s vama nije tijekom dana, ono u vama radi tek tijekom noci. Ako ga slusate i ozbiljno slijedite, nagradit ce vas obilno i to ce vam pomoci, i u poslu i u braku i s osjecajima" - kaže Robert Bly.

Bly je stekao svjetsku slavu 1992. godine, svojim bestsellerom Iron John: A Book About Men. U njoj, Bly istrazuje potrebu muskaraca, u americkoj kulturi, za pozitivnim muskim uzorima. "Jedna od stvari koju pokusavamo nauciti muskarce jest ta da je u redu tugovati. Tugovati zbog udaljenosti izmedju njih i njihovih sinova, njih i njihovih kceri, zbog promasenih brakova, zbog kojekakvih drugih propusta uvjetovanih novcem ili drugim cinjenicama. Dugi je to proces – nauciti osjecati tugu, zaliti, bolovati – ali poezija moze pomoci" - objašnjava naš sugovornik.

Ta je knjiga Roberta Blya i bila kljucna u stvaranju “muskog pokreta.” Od njenog objavljivanja, na desetke tisuca muskaraca sudjelovalo je u programima kojima je cilj istraziti sto to znaci biti muskarac u danasnjem drustvu. Bly i dalje nastavlja svoj rad u “muskom pokretu.” Među njegovim najnovijim djelima knjige su pjesama My Sentence Was a Thousand Years of Joy (Moja je kazna bila tisucu godina radosti i veselja), te The Night Abraham Called to the Stars (Noc kada se Abraham obratio zvijezdama).

XS
SM
MD
LG