Linkovi

Časopis Stars and Stripes o Danu vojnih veterana


Časopis Stars and Stripes, namijenjen pripadnicima američkih oružanih snaga, daje kratku povijest ovog državnog praznika, koji se počeo obilježavati nakon prvog svjetskog rata, kao 'Dan primirja' – na godišnjicu prestanka prvog globalnog sukoba u povijesti čovječanstva.

1938. taj je dan postao državni praznik, a od 1954. naziva se Dan veterana. Danas je posvećen svim Amerikancima i Amerikankama koji su služili ili služe u oružanim snagama – a ima ih oko 25 milijuna.

Časopis Stars and Stripes objavio je i popis današnjih komemoracija poginulim američkim vojnicima u inozemstvu – na vojnim grobljima u Belgiji, Britaniji, Italiji, Nizozemskoj, Francuskoj, Luksemburgu i Tunisu.

Dnevnik Christian Science Monitor koji izlazi u Bostonu objavio je članak o razmjerno 'novoj' kategoriji američkih vojnih veterana – ženama koje služe u oružanim snagama. U raznim misijama u inozemstvu služi u ovom trenutku 274 tisuće američkih vojnika, od toga 28 tisuća žena.

Iako ih je većina u raznim pomoćnim službama, i iako ne mogu služiti u pješaštvu i oklopnim postrojbama – vojnikinje u suvremenom ratu su također česta meta neprijatelja. Od 2003. u Iraku je poginulo 58 pripadnica američkih oružanih snaga, dok ih je 428 ranjeno – piše bostonski list.

U članku se navodi da je za mnoge Amerikance, pogotovo za ljude starije generacije – 'veteran još uvijek jedino muškarac'.

'Stalno čujem da ja nisam veteranka, jer sam mlada i zbog toga što sam žena' – jada se u šali Jannet Posey, koja je u Iraku provela devet mjeseci kao mehaničarka, a danas studira novinarstvo u Chicagu.

Jenet Posey je osnovala udrugu vojnih veteranki kojoj je cilj upoznati američku javnost s problemima žena u rezervnom vojnom sastavu. Ona kaže da su američke vojnikinje najponosnije kada mogu pokazati da su u svemu jednake s muškarcima te da se ne vole previše žaliti, kako se ne bi mislilo da traže neke posebne privilegije.

XS
SM
MD
LG