Linkovi

'Veteran's History Project' - životne priče američkih ratnih veterana na Internetu


Jedanaestog studenog u Sjedinjenim Državama se obilježava Dan veterana, kada se odaje počast onima koji su u uniformi služili zemlji. Praznik se obilježava jednom godišnje, no odnedavno jedna web stranica odaje počast veteranima u svako doba dana i noći - ona pruža uvid u životne priče muškaraca i žena koji su u uniformi služili svoju domovinu.

"Trenutno, mi smo najveći arhiv usmene povijesti u zemlji. Projekt 'Veteran's History' sadrži nešto više od 45 tisuća jedinica, koje uključuju i razgovore s veteranima – bilo video ili samo audio. Uz tih 45 tisuća, imamo i desetke tisuća pisama, fotografija, dnevnika koje su nam dali sami veterani" - kaže Bob Patrick, voditelj Projekta Veterans History, koji je pokrenula Kongresna knjižnica, u Washingtonu.

Mnogi od tih razgovora s veteranima dostupni su na Internetu, na adresi www.loc.gov/vets.

Nekolicina sudionika ovog projekta Amerikancima je dobro poznata, ali većina ne. Među potonjima je i veteran Drugog svjetskog rata William Loncaric, pripadnik američkih postrojbi koje su oslobodile nacistički koncentracijski logor Dachau. "Nikad u životu nisam vidio nešto takvo. Mi sami smo imali oko dvije tisuće ranjenika, dakle, bili smo u žalosnom stanju; no, kad smo vidjeli one jadnike u logoru, svi smo – čak i pješaštvo – odvojili što god smo mogli od odjeće i dali ih njima" - prisjeća se događaja iz zime 1945. veteran William Loncaric.

Na nastavi povijesti u američkim školama, danas se uči o nekoliko velikih bitaka drugog svjetskog rata, no Projekt 'Veteran's History' ponire dublje: on povijesnim događajima daje suvremenu perspektivu, kroz neposredna svjedočanstva vojnika koji su u tim događajima sudjelovali.

Neke od snimljenih razgovora vodili su profesionalni povjesničari, drugi su razgovori obiteljski, amaterski zapisi odnosno audio ili video snimke. Vođenje razgovora i samo je važan dio ovog nasljeđa, kaže Bob Patrick. "Mislim da ti razgovori s ratnim veteranima inspiriraju mlade ljude. Veoma važan dio ovog projekta je upravo taj međugeneracijski aspekt: unuka koja sjeda s djedom, borcem u Drugom svjetskom ratu, i sluša njegove uspomene. Ovi veterani imaju priliku prosvjetliti ne samo svoju obitelj, nego i čitavu zemlju" - ovako svrhu projekta objašnjava Bob Patrick.

Svjedočenja muškaraca i žena koji su kao američki vojnici sudjelovali u povijesnim događajima poput drugog svjetskog rata, ratova u Koreji, Vijetnamu, Kuvajtu ili Iraku dostupan je svima koji žele posjetiti web stranice Projekt Veterans History Kongresne knjižnice, na adresi www.loc.gov/vets.

XS
SM
MD
LG