Linkovi

Zašto je bundeva toliko omiljena?


Kako god se okrene, bundeva je već dugo američka ljubimica. Indijanska plemena su ju uzgajala prije mnogo stoljeća. Velika narandžasta tikva postala je nerazdvojni dio slavljenja Noći vještica, 31. listopada, izdubljena i izrezbarena u zastrašujuće lice, osvijetljeno iznutra svijećom, ili urešena nekim drugim rezbarijama. Pretvorila se i u niz jela na blagdanskim trpezama – tradicionalna pita, pa kruh od bundeve, pa keksi ... Posljednjih godina, ni bundevu nije zaobišao genetski inžinjering: križanjem i drugim načinima, povrtlari su razvili sve veće sorte, što je dovelo do još jedne uporabe ove tikve – natjecanja. Shelley Schlender je naišla na jedno takvo veliko natjecanje u Coloradu.

Kada je Chris Sabol izniklo sjeme divovske bundeve, u proljeće, ona ju je, u spomen na svoju baku, nazvala Victoria. "To ime isto tako znači 'ona koja donosi pobjedu' i ja sam odlučila tako nazvati ovu bundevu, jer je izgledala vrlo pobjednički" - kaže Chris Sabol.

Čitavog ljeta, Chris Sabol, njezin suprug i petogodišnja kćerka skrbili su o Victoriji, koja je, pod njihovim staranjem, rasla ... i rasla ... i rasla. Privukla je pozornost i čitavog susjedstva. 'Ona povezuje čitavo susjedstvo' - kaže jedna susjeda i dodaje: I poštar ju svaki dan obiđe, tako je slavna. Susjed se divi njezinom obliku: Izgleda poput Pepeljugine kočije, a djevojčice se unaprijed raduju da će na natjecanju moći sjediti na njoj, jer je dovoljno široka.

I, na koncu, došlo je vrijeme da ju se ubere. Pomoć su pružile mnoge ruke, jer je Victorija dostigla zavidnih tristotinjak kilograma. I na izložbi izazvala je mnoge uzdahe divljenja.

Zašto su bundeve toliko omiljene?

"Volim ih zato što sam kao dijete volio Noć vještica. Za svako dijete, to je veselo doba godine" - kaže Joe Scherber, zubar koji već više od 10 godina uzgaja divovske bundeve. Godine 2000, uzgojio je drugu najveću bundevu u svijetu, tešku preko 450 kilograma. U međuvremenu, naranđastih divova je sve više – ovogodišnja rekordna bundeva vjerojatno će biti prilično preko 680 kilograma, kaže Scherber.

No, da se vratimo na početak naše priče: s više od 300 kila, Victoria je zaista i bila pobjednica na lokalnom natjecanju u Longmontu. Susjedi Chris Sabol ukrasili su je dijademom sa šljokicama; kako kažu, bundeva jeste njezin ponos, ali i njihov.

XS
SM
MD
LG