Linkovi

Posjet 'kući duhova' u mjestu Keosauqua u Iowi


Vrijeme je za Halloween ili Noć Vještica kada Amerikanci odlazi na zabave odjeveni u vještice, vragove i duhove, jer to je noć kada, po vjerovanju, duše hodaju zemljom i nastoje se spojiti sa duhovima.

Dosta ljudi tvrdi, naime, da u njihovim kućama duhovi zaista i žive. To je i razlog da imaju veliki broj posjetitelja koji žele istražiti je li to istina ili ne?

Kada su Chuck Hanson i njegova supruga kupili hotel u mjestu Keosauqua u saveznoj državi Iowa, pričalo se su da se u toj kući žive duhovi, no to ih nije obeshrabrilo. Navodno, na trećem katu hotela 'obitava' duh Mary Mason koja je bila kćerka Luisa i Nancy Mason koji su kupili hotel 1857. godine. Ona je radila u hotelu skoro cijeli svoj život i umrla je u poznim godinama upravo na trećem katu 1911. godine.

Umrla je u snu na omiljenoj ljuljački. Navodno da gosti još uvijek čuju njezinu ljuljačku, a vlasnici kažu da i ostali duhovi dođu tu i tamo javiti se gostima. "Duhovi otvore vrata, pale i gase svijetla, uzimaju gostima deke…Ponekad se kreveti i zatresu. Gosti čuju korake da netko hoda po sobi, ne vide nikoga, iako neki tvrde da su vidjeli pokojeg duha, odnosno, da vide ženu kako hoda po sobi i onda nestane. Drugi, pak, tvrde da su vidjeli djecu kako se igraju u sobi i koja su prolazila kroz zatvorena vrata" - kaže Chuck Hanson.

Engleski novinar Will Storr nije vjerovao u te priče, pa je odlučio otići u Ameriku i to ispitati. Tako je u Piladelphiji intervjuirao demonologa Loua Gentilea, na čiji je nagovor proveo dva dana u dvije zgrade u kojima navodno postoje duhovi.

"Bilo me strah duhova obje noći. Prvu noć, doveo nas je u kuću koja je bila sagrađena na vrhu groblja i obitelj koja je tamo živjela, dugo je vremena proživljavala strašne stvari-pojavljivali su se razna lica na prozorima, trogodišnji sin se žalio na noćne posjete starca, čulo se škripanje vrata…" - priča Will Storr.

On kaže da je susret sa Louom Gentileom promijenio njegovo gledanje na nadnaravne pojave. Počeo je i razumjeti sofisticirane elektronske aparate koje on koristi za snimanje duhova, a kojima, navodno, može uhvatiti zvukove koje čovjek ne može čuti. Kao odgovor na pitanje - postoje li duhovi u kući, primijetio je da je upaljena crvena lampica počela bljeskati što znači da je registrirala zvuk koji oni nisu mogli čuti. Kada su preslušavali vrpcu, kao odgovor na postavljeno pitanje, čuo je – režanje te osjetio dodir na ramenu.

Lou Gentile je imao dodatnu opremu za otkrivanje duhova, fotoaparat i digitalnu kameru te elektro-magnetski detektor koji navodno upućuje na aktivnosti duhova. Njegov posao je da pronađe dokaze, što znači da osigura video materijal.

Ovaj posjet je inspirirao Willa Storra da posjeti sva mjesta na svijetu gdje navodno postoje duhovi. U svojoj knjizi 'Will Storr vs. The Supernatural' napisao je kronologiju svega što je doživio te razgovore s ljudima koji su tražili duhove, kao i onih koje su duhovi proganjali.

On sam kaže da postoje vrlo stari objekti s dugačkom povijesti, često i krvavom, kao zatvor Alcatraz blizu San Francisca. Zatim postoje mjesta kao što je Hickory Hill u saveznoj državi Illinois i Gettysburgh u Pennsylvaniji.

Will Starr objašnjava kako se treba ponašati na mjestima gdje navodno žive duhovi: svatko mora biti miran, pun poštivanja i otvorena duha, da nauči nove stvari. "To nije samo zgodan način da se provede Noć Vještica. Posjet nekom 'ukletom mjestu' daje ljudima novu perspektivu na život i smrt, i sve ostalo što dolazi poslije" – kaže Will Storr.

XS
SM
MD
LG