Linkovi

Dionica Berkshire Hathawaya - najskuplja dionica na svijetu


Dionica tvrtke Berkshire Hathaway prešla je nedavno vrijednost od sto tisuća dolara.

Ne baš tako davno, dionica ove tvrtke mogla se povoljnije nabaviti - kao što se osvjedočio drugi najbogatiji čovjek na svijetu Warren Buffet. 1962. godine, kad je John Kennedy bio predsjednik SAD, Buffet je imao 32. godine i interes za dionice tada male tekstilne kompanije Berkshire.

Cijena im je bila sedam dolara. Nastavio ih je kupovati.

Nakon svega tri godine dionica Berkshire Hathawaya vrijedila je 18 dolara, a Warren Buffet ih je već imao toliko da je preuzeo kontrolu nad kompanijom. Tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, dionica ove firme vrijedila je 158 dolara.

Buffet je kupovao i dionice drugih tvrki iz raznih sektora, od osiguravateljskih kuća, proizvođača bezalkoholnih pića i slatkiša. Tijekom osamdesetih godina, jedna dionica Berkshirea vrijedila je sedam tisuća dolara.

Gary Miller tada je kupio četiri dionice za 28 tisuća dolara - one danas vrijede 400 tisuća dolara. Valja naglasiti da za razliku od drugih većinskih vlasnika Warren Buffet nije želio 'razbiti' dionice Berkshirea u manje dijelove kako bi im vrijednost bila niža, te bi se njima lakše trgovalo.

XS
SM
MD
LG