Linkovi

'Neprilično ponašanje kongresnika' - jedno od glavnih pitanja izborne kampanje


Očekuje se da će nekoliko pitanja biti ključni čimbenik u tome kako će birači glasovati na izborima za američki Kongres sljedeći mjesec – od toga kako američka javnost doživljava vođenje rata u Iraku, stanja gospodarstva u zemlji, pa do zabrinutosti za neprilično ponašanje članova Senata i Zastupničkog doma. Dan Robinson piše o najnovijem razvoju događaja vezanim uz istrage nekih članova Kongresa.

Posljednje ankete javnog mnijenja pokazuju brojke za koje mnogi analitičari političkih zbivanja smatraju da ne slute na dobro za republikance koji pokušavaju zadržati većinu u oba doma Kongresa. Glede Iraka, anketa, koju je provela kablovska televizijska mreža vijesti CNN, pokazuje da 51 posto ispitanika vjeruje kako bi 'demokrati bolje upravljali situacijom Iraku', dok to za republikance vjeruje 34 posto ispitanika.

Republikanci su također sučeljeni s depresivnim brojevima kad je u pitanju percepcija javnosti o tome kako obavljaju posao na Capitol Hillu, što je dodatno naglašeno u pitanjima vezanim sa skandalom bivšeg kongresnika Marka Foleya, o njegovim navodnim seksualno eksplicitnim porukama vrlo mladim kongresnim praktikantima. Šire pitanje za demokrate jest što su republikanci znali o njegovim aktivnostima, kad su o tome bili obaviješteni i što su učinili u vezi s tim – te jesu li ključni čelnici ili njihovo osoblje pokušali prikriti skandal.

Cijeli protekli tjedan posebni Odbor za etička pitanja Zastupničkog doma ispitivao je u jednoj podrumskoj prostoriji zgrade Capitola članove Kongresa i njihovo sadašnje i bivše osoblje, dok se nekoliko nezavisnih istraga nastavlja.

Republikanski kongresnik John Shimkus bio je pred Odborom u petak. "Odbor pokušava utvrditi tko je znao što, kada i gdje. Mi smo pošteno i izravno odgovorili na njihova pitanja" - rekao je nakon svjedočenja John Shimkus.

Čelnik republikanske većine u Zastupničkom domu John Boehner i drugi bi se trebali pojaviti pred Odborom ovaj tjedan.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Dennis Hastert, odupirao se pozivima da podnese ostavku zbog skandala glede kongresnika Foleya, međutim, ostaje otvoreno pitanje o postupcima njega i njegovog osoblja glede te kontroverze.

U četvrtak se predsjednik Bush osobno pojavio s gospodinom Hastertom u Chicagu. "Ponosan sam što stojim uz aktualnog predsjedatelja Zastupničkog doma, koji će biti i budući predsjedatelj" - izjavio je tom prilikom američki predsjednik.

Koliko će utjecaja skandal s Markom Foleyem imati na glasače nije moguće utvrditi. Problemima republikanaca inače pridonosi i činjenica da je kongresnik Bob Ney i službeno priznao krivicu u petak za "planiranje kaznenog djela" u vezi sa skandalom u koji je uključen bivši lobist Jack Abramoff.

Čelnica demokratske manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi je izjavila kako je ovaj problem ukazao na potrebu za promjenama u Kongresu.

Na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući novinari su glasnogovornika Tonyja Snowa pitali hoće li priznanje krivice kongresnika Neya potencirati etičke probleme s kojima su sučeljeni republikanci.

"Važno je da se svakog nadgleda, republikance i demokrate. Ako imate novac u svojem hladnjaku, ili kosture u ormaru, bolje da se pozabavite s time što se događa. Mislim da je na svim zastupnicima da se ponašaju kao uzori za druge" - izjavio je glasnogovornik Bijele kuće.

Spominjući 'novac u hladnjaku', Tony Snow je aludirao na demokratskog kongresnika Williama Jeffersona koji je odbacio navode o primanju mita nakon što je u njegovom hladnjaku pronađeno oko 90 tisuća dolara gotovine. Problem s kongresnikom Jeffersonom naišao je na znatno manje medijske pažnje u tjednima uoči izbora u studenome - unatoč pokušaja republikanaca da to prikažu kao 'prakticiranje dvostrukih kriterija', u kongresnoj raspravi o etici.

XS
SM
MD
LG