Linkovi

Muhamad Yunus i banka Grameen dobitnici Nobelove nagrade za mir


Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir su Muhamad Yunus i banka u Bangladešu koju je osnovao prije tridesetak godina.

Muhmada Yunusa nazivaju bankarom za siromašne. Ono što je gospodin Yunus uspostavio pokazalo se ključnim oruđem u borbi protiv siromaštva - izdavanje tzv. mikro-zajmova. Odnosno zajmova koji se daju siromašnima koji ne mogu dobiti tradicionalne oblike zajmova a nemaju ni mogućnost za hipotekarski zajam. U Oslu je čelnik Odbora za dodjelu Nobelove nagrade Ole Danbolt Mjoes rekao kako je gospodin Yunus poslužio kao inspiracija u transformaciji života putem ovakvih zajmova koji su također poslužili i kao način za izgradnju demokracije i pojačavanje zaštite ljudskih prava. "Mahmud Yunus se pokazao kao čelnik koji je uspio pretvoriti viziju u praktičnu akciju na korist milijuna ljudi, ne samo u Bangladešu, već i u mnogim drugim zemljama. Zajmovi siromašnima koji ne pružaju nikakva jamstva, izgledali su kao neizvediva ideja. Od skromnih početaka prije trideset godina, gospodin Yunus je, u prvom redu preko banke Grameen, razvio mikro-zajmove u najvažniji instrument u borbi protiv siromaštva. Ta je banka bila izvor ideja i model za mnoge ustanove na polju mikro-zajmova koje su nikle diljem svijeta".

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade – od kojih se samo ova za mir objavljuje u Oslu – ustvrdio je da se ne može ostvariti trajan mir u svijetu, ukoliko se za velike skupine stanovništva ne pronađe način kako da iziđu iz siromaštva. U svojim neumornim nastojanjima na iskorjenjivanju tog siromaštva, Yunus je davao zajmove siromašnima bez jamstava.

Njegova banka danas ima oko šest i pol milijuna mušterija, uglavnom žena. Kao dodatak, banka Grameen dodjeljuje godišnje oko 30 tisuća dolara za školarine siromašnim studentima. Njegov je cilj da osposobi jednu cijelu novu generaciju muškaraca i žena i taj je model usvojen na mnogim drugim mjestima u svijetu.

Zaklada Grameen ima mrežu od 52 partnera u 22 zemlje koji pomažu milijunima u Africi, na američkom kontinentu i na Srednjem istoku. Mahmud Yunus i njegova banka izabrani su ove godine između 191 kandidata za nagradu. Ove godine ona iznosi oko milijun i 300 tisuća dolara.

XS
SM
MD
LG