Linkovi

'Washington CASH' - američka verzija Yunusova mikro-zajma


Nobelova nagrada za mir dodijeljena je nedavno ekonomistu Muhamadu Yunusu čiji je rad imao utjecaja puno šire od njegova rodnog Bangladeša. Mikro-zajmovi koje je Yunus putem svoje banke davao siromašnima i onima kojima nisu dostupni tradicionalni načini financiranja, pomogli su istovremeno i razvoj demokracije i privatnog poduzetništva.

Sve veći broj neprofitnih organizacija je - slijedeći primjer Yunosove Grameen banke - davao mikro-zajmove i siromašnim Amerikancima, kako bi im pomogao da se izvuku iz siromaštva. Na sjeverozapadu Sjedinjenih Država, primjerice, samohrane majke, izbjeglice iz inozemstva i bivši osuđenici koriste takve zajmove za široki spektar poslovnih poduhvata.

Jamie Pflughoeft fotografira kućne ljubimce u jednom trgovinskom centru u Seattleu. Međutim, do prije nekoliko godina Jamie je jedva spajala kraj za krajem, radeći skraćeno radno vrijeme kao šetač pasa. "Moja štedionica, čiji sam bila član deset godina, odbila mi je dati zajam. Nisam dovoljno zarađivala da mogu dobiti kreditnu karticu" - prisjeća se ova djevojka.

Onda ju je poznanik uputio na neprofitnu udrugu 'Washington CASH', koja joj je posudila 500 dolara. Jamie je tim novcem kupila digitalnu kameru i počela raditi kao fotograf kućnih ljubimaca. Svoj je prvi zajam otplatila na vrijeme, nakon čega je dobila još jedan na tisuću dolara koji je također otplatila na vrijeme, a sad koristi i svoj treći zajam.

Njezin poslovni uspjeh je američka verzija globalne borbe protiv siromaštva. Melany Brown, direktorica neprofitne udruge Washington CASH, kaže da im je uzor bila Grameen banka osnovana u Bangladeshu prije 30 godina, čiji program mikro-zajmova danas postoji u mnogim zemljama: "Premda nismo zemlja Trećeg svijeta, i kod nas postoji duboka bijeda, i tih je slučajeva sve više. Prednost mikro zajmova je što oni pružaju dugoročnije, generacijsko rješenje za siromaštvo. Djeca naših zajmoprimaca uče na uzoru svojih roditelja i njihovom trudu."

Mikro zajmove traže mnogi siromašniji Amerikanci koji žele otvoriti vlastiti biznis - od vodoinstalatera do uzgajivača organičkog povrća. Za zajam nije potreban polog ili jamstvo treće osobe. Bez obzira na to, Melany Brown kaže da je rizik da se novac neće vratiti za njezinu ne-profitnu udrugu razmjerno malen - oko 90 posto dugova se otplati.

Međutim, kamate na mikro zajmove su vrlo niske i ne pokrivaju troškove takvih ne-profitnih udruga, kojih u Americi ima oko 240. Njihov opstanak zbog toga ovisi o donacijama. Institut za socijalnu politiku Aspen predlaže da se organizacije koje dodjeljuju mikro zajmove trebaju udružiti u veću organizaciju, na nacionalnoj razini, čime bi se smanjili troškovi poslovanja.

XS
SM
MD
LG