Linkovi

Web sajt Švedske akademije znanosti o Nobelovoj nagradi


U listopadu svake godine Švedska akademija znanosti objavljuje dobitnike Nobelovih nagrada. Iskoristili smo tu priliku da posjetimo web sajt o Nobelovim nagradama www.nobelprize.org.

Za vjerodostojne informacije o ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade, ali i dobitnicima iz stogodišnje povijesti ovog prestižnog priznanja, posjetite web sajt na adresi www.nobelprize.org. "Misija ovog sajta je da informira o Nobelovim nagradama i da poveća razumijevanje javnosti za znanost, književnosti i mirovni rad. Također želimo upoznati mlade s otkrićima i radovima koji su zaslužili Nobelovu nagradu" - kaže Agneta Wallin Levonovtiz, izvršna urednica sajta www.nobelprize.org.

Sajt predstavlja pojedinosti o dobitnicima na polju fizike, kemije, medicine, književnosti, ekonomije i mira. "Na sajtu imamo biografije skoro svih dobitnika. I kad dođu u Stockholm ili Oslo - gdje se dodjeljuje Nobelova nagrada za mir - moraju održati predavanje. Dakle, na sajtu imamo to predavanje i biografiju. Od 1999. godine imamo i interviewe s dobitnicima, a zapravo smo intervjuirali i ranije dobitnike, tako da sad imamo preko sto interviewa s različitim laureatima" - kaže Agneta Wallin Levonovitz.

Uz tekst, mnogi govori i interviewi nalaze se na sajtu u video formatu, kao, primjerice ovaj razgovor s dobitnikom Nobelove nagrade za kemiju 1998. godine Walterom Kohnom. "Činjenica da ste dobili Nobelovu nagradu odjednom znači da vas ljudi počinju shvaćati ozbiljnije" - rekao je tom prilikom Walter Kohn.

Dobivanje Nobelove nagrade smatra se velikom čašću i shvaća se vrlo ozbiljno. Možda ćete zbog toga biti iznenađeni kad na ovom web sajtu nađete nekoliko igara. Agneta Wallin Levinovitz kaže da za to postoji ozbiljan razlog: "Vjerujemo da igrama o otkrićima koja su dovela do Nobelove narade možemo zainteresirati mlade za znanost. Pokušali smo učiniti nešto zabavno tako da mladi zapravo zaborave da uče dok se igraju. Vjerujemo da je važno zainteresirati mlade za znanost i književnost i mirovni rad tako da imamo igre iz svih disciplina, ali uglavnom iz znanosti."

Ako želite više saznati o Nobelovim nagradama, sve od 1901. godine, posjetite web sajt www.nobelprize.org.

XS
SM
MD
LG