Linkovi

Orhan Pamuk prvi Turčin dobitnik Nobelove nagrade za književnost


Orhan Pamuk prvi je Turčin dobitnik najprestižnijeg svjetskog književnog priznanja. U svom pisanju ovaj romanopisac preispituje složeni identitet svoje zemlje kroz njenu kulturu, tradicije i bogatu povijesti i sadašnjost. U obrazloženju nagrade Švedska akademija je priopćila da Pamuk "u svojem pohodu da dočara melankoličnu dušu svog rodnog Istanbula otkriva nove simbole koji prikazuju sukobe i uzajamno djelovanje kultura".

Djela ovog romanopisca i prije dodjele Nobelove nagrade prevođena su na mnoge jezike svijeta, tako da je stekao veliki broj čitatelja diljem Europe i u Sjedinjenim Državama, gdje je proveo nekoliko godina na Sveučilištu Columbija u New Yorku kao znanstvenik.

U travnju ove godine održao je predavanje na inauguralnom zasjedanju jednog foruma PENA o slobodi stvaralaštva nazvanog po poznatom američkom dramatičaru Arthuru Milleru. "U ožujku 1985. godine Arthur Miller i Harold Pinter zajedno su posjetili Istanbul. U to su vrijeme njih dvojica bila najvjerojatnije najznačajnija imena svjetskog teatra. Nažalost, u Istanbul ih nije dovela neka drama ili neki književni događaj, već okrutna ograničenja postavljena na slobodu govora u Turskoj u to vrijeme i činjenica da su mnogi turski pisci trunuli u zatvorima".

Pamuk, međutim, pažnju svjetske javnosti nije privukao samo književnim talentom. U veljači prošle godine se u izjavama za švicarske medije dotakao armenskog genocida - događaja koji se još uvijek poriče u službenoj turskoj povijesti. Zbog toga je Pamuk postao predmet hajke turskih ultranacionalista kao i kaznenog progona za uvredu turske nacije. U njegovu su obranu stali mnogi intelektualci, ali i europski političari, pa je postupak prekinut početkom ove godine.

Za Orhana Pamuka kaže se da je postao pionir spisateljskog stila koja kombinira tradicionalno pripovjedaštvo s realnostima suvremenog svijeta, gdje su identitet i sukob civilizacija središnje teme. Na hrvatski su između ostaloga prevedeni njegovi romani Bijeli zamak, Zovem se Crvena, Snijeg i Istanbul koji su najviše pridonijeli njegovom međunarodnom ugledu. U svakom od njih predominantna tema je interakcija između zapadne i istočne kulture. Nagrada i ček na milijun i 300 tisuća dolara bit će mu dodijeljena na godišnjicu smrti njena utemeljitelja Alfreda Nobela 10. prosinca u Stockholmu.

XS
SM
MD
LG