Linkovi

Aspirin - možda vrlo korisno oruđe u borbi protiv raka


Znanstvenica Helen Arthur i njezini kolege s Instituta za genetiku čovjeka pri Sveučilištu Newcastle, u Engleskoj, istražili su biološki proces angiogeneze, koji stimulira rast krvnih žila. Taj je proces važan, primjerice, kod zarastanja rana, gdje urastanje nove krvne žilice pomaže u obnovi tkiva. No, aspirin može blokirati stvaranje krvnih žila koje prehranjuju rast tumora.

Znanstvenici su u laboratorijskim studijama analizirali učinke različitih doza aspirina na stanice koje oblažu unutrašnjost ljudskih krvnih žila. "Pri vrlo niskoj dozi– jednakoj onoj koja se koristi u normalnom liječenju – aspirin pokazuje jak inhibitorni učinak na stanice koje formiraju cjevčice krvnih žila u angiogenezi," kaže Helen Arthur.

Helen Arthur upozorava pacijente da ne uzimaju aspirin kako bi spriječili ili liječili rak. U većim dozama i kroz dulje vrijeme, kaže ona, aspirin je toksičan i može dovesti do teških krvarenja u želucu, pa i smrti. Upravo zato, trebat će naći načine davanja aspirina koji neće štetiti želucu. Prema Helen Arthur, daljnja istraživanja na tom planu mogla bi rezultirati novim lijekovima protiv raka.

Studija o aspirinu objavljena je u listopadskom izdanju časopisa Federacije američkih udruga za eksperimentalnu biologiju.

XS
SM
MD
LG