Linkovi

'Moćni i Svemogući' - knjiga Madeleine Albright promovira bolje razumijevanje vjerske komponente u vanjskoj politici


U svojoj novoj knjizi bivša američka državna tajnica Madeleine Albright kaže da bi političari iz zapadnih zemalja trebali veću pažnju obraćati na ulogu vjere kad određuju svoje domaće i vanjskopolitičke prioritete.

U svojoj drugoj po redu knjizi Moćni i Svemogući bivša državna tajnica analizira odnos vjere i politike. Madeleine Albright piše da dok se nalazila na čelnom mjestu američke diplomacije njezin joj je instinkt govorio da 'drži Boga podalje diplomatskih pregovora'. Sad – smatra gospođa Albright – taj se stav više ne može održati.

Govoreći ovaj tjedan u Vijeću za međunarodne odnose, ovdje u Washingtonu, ona je izjavila kako je vjera duboko utkana u geopolitiku i diplomatsku aktivnost Sjedinjenih Država: " Dakle, sad imam suprotno mišljenje: naši diplomati trebaju razumjeti ulogu vjere. I dok u potpunosti vjerujem u odvajanje vjere od države, smatram da se ljude ne može odvajati od njihove vjere i kako biste razumjeli što ih motivira."

Unatoč ovih tvrdnji bivše američke državne tajnice, nije došlo do promjene službene politike prema vjeri u okviru diplomatskih aktivnosti. Madeleine Albright kaže da njezin stav ilustrira neriješeni status Jeruzalema. "Da je Jeruzalem isključivo problem nekretnina, problem zemljišta, riješili bismo ga odavno. Ali u osnovi sve strane vjeruju da im je zemlja na kojoj se nalazi taj grad darovana od Boga i to znatno komplicira ovo pitanje".

Madeleine Albright ukazuje na istraživanja ajvnog mnijenja koja pokazuju da društva u Europi obraćaju manju pažnju na vjerska pitanja negoli Amerikanci. Po njenom mišljenju, to treba izmijeniti kako bi Europljani mogli bolje razumjeti sve brojniju muslimansku manjinu u svojoj sredini. "U određenoj mjeri smatram da Europljani moraju početi obraćati pažnju na ulogu vjere. Oni su prošli kroz svoje vjerske ratove i misle kako je s vjerom gotovo. Međutim, nije gotovo."

U novije vrijeme pojačavaju se napetosti između svjetovnih društava u Europi i tamošnjih muslimana. Kao moguće rješenje Madeleine Albright ukazuje na Deklaraciju europskih muslimana, dokument koji je napisao čelnik muslimanske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić. "Veliki sarajevski muftija osoba je vrlo zabrinuta za život muslimana u Europi. I on je predložio novi društveni ugovor prema kojem muslimani koji žive u Europi trebaju prihvatiti činjenicu da žive u svjetovnim državama-nacijama i da moraju prihvatiti određene obveze kao državljani. Istovremeno, vlade tih država trebaju poštovati njihovu kulturu i vjeru, unutar granica države".

U knjizi Moćni i Svemogući Madeleine Albrigth piše da je predsjednik Bush 'otuđio muslimane diljem svijeta tako što je koristio kršćansku retoriku u svojim izjavama o vanjskoj politici'.

Međutim, dok predsjednik često spominje Boga u svojim govorima, on naglašava da njegova vjerska uvjerenja nisu isključiva. Američki predsjednik je izjavio kako vjeruje da se 'i muslimani i kršćani mole istom Bogu'. Nedavno je izjavio za televizijsku mrežu ABC: "Mi samo imamo različite načine da dođemo do Svemogućega".

Američki predsjednik kaže da Sjedinjene Države nisu u vjerskoj bitci, kad je riječ o ratu protiv terorizma. Po njegovim riječima, 'Amerika se bori protiv onih koji žele ubijati nevine ljude, a ne protiv ljudi koji prakticiraju svoju vjeru'.

XS
SM
MD
LG