Linkovi

'Propale iluzije – Moskva, Washington, Budimpešta i revolt iz 1956.'


Pedeseta obljetnica mađarske revolucije protiv sovjetske vlasti obilježena je u nazočnosti dvadesetak europskih državnika, među kojima je bio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Prije pedeset godina došlo je do privremenog rascjepa iza "Željeznog zastora". Milijuni Mađara su 1956. ustali protiv staljinističkog režima, međutim, na kraju su doživjeli neuspjeh. Valer Gergely osvrće se na jednu novu knjigu koja obilježava pedesetu godišnjicu mađarske revolucije.

Knjiga Charlesa Gatija Propale iluzije – Moskva, Washington, Budimpešta i revolt iz 1956. nedavno je predstavljena ovdje u Washingtonu u Centru Woodrow Wilson. U Mađarskoj rođeni Charles Gati, koji predaje političke znanosti na sveučilištu Johns Hopkins, kaže da njegova knjiga ne vrši ponovno preispitivanje samih događaja vezanih uz revoluciju, već postavlja i neka nova pitanja: "Jedno od pitanja je da li je poraz revolucije bio neizbježan, a drugo, jesu li Mađari ili Amerikanci mogli išta učiniti drugačije što bi dovelo do uspjeha revolucije."

U zraku se osjećala sloboda kad su 23. listopada 1956. godine mađarski studenti počeli prosvjede protiv mađarske vlade koju su postavili sovjeti. "Njihov je motiv bio pravedan. Vjerovali su da je pravda važnija od prihvaćanja ograničenja na njihove ciljeve koja su postavili sovjeti" - kaže Charles Gati.

U određenoj točki revolt je izgledao kao da je na rubu pobjede. Međutim sovjeti su tad poslali svoje tenkove. Ranije ove godine američki kongresnik Tom Lantos, koji je rođen u Mađarskoj i vodeći je demokrat u Odboru za vanjsku politiku Zastupničkog doma, podnio je rezoluciju kojom se odaje počast toj pedesetoj godišnjici i Mađarima koji su se borili za slobodu i demokraciju. Prema kongresniku Lantosu, borci za slobodu bili su junaci: "Mnogi su ubijeni, deseci tisuća su morali napustiti zemlju" - rekao je Tom Lantos.

I Charles Gati napustio je rodnu Mađarsku 1956. godine. Njegova knjiga na jedan je način i retrospektiva američke vanjske politike prema Mađarskoj u vrijeme revolucije: "Dvadeset do trideset posto knjige govori o aktivnosti ili neaktivnosti Sjedinjenih Država. U sažetku ja to nazivam N.A.T.O. – 'No action, talk only' - nema akcije, samo priča. Zapravo mislim da upravo to sažima stav Washigntona u to vrijeme.

Gospodin Gati odbacuje ideju da su Sjedinjene Države obećale pomoć borcima za slobodu: "Službeno, Sjedinjene Države ili Radio slobodna Europa ili Glas Amerike nisu nudili vojnu pomoć ni prije ni poslije revolucije, slušao sam te programe u vrijeme revolucije i moram reći da je jednostavno riječ o mitu koji se nikad nije dogodio."

Knjiga Charlesa Gotija Propale iluzije – Moskva, Washington, Budimpešta i revot iz 1956. bit će objavljena i na poljskom, ruskom i slovačkom. Mađarsko izdanje je predstavljeno prošli mjesec.

XS
SM
MD
LG