Linkovi

Ćosić: Na Capitol Hillu imamo podršku za ulazak u NATO


Hrvatsko parlamentarno izaslanstvo održalo je (danas) niz sastanaka s američkim kongresmenima i senatorima, a prije puta u Minnesotu gdje će obići objekte tamošnje Nacionalne garde.

Jedno od glavnih pitanja o kojem su hrvatski parlamentarci razgovarali sa svojim američkim kolegama bilo je članstvo Hrvatske u NATO savezu. Voditelj izaslanstva Krešimir Ćosić vjeruje da se izjava predsjednika Europske komisije, Josea Manuela Barrosa - da bi budućem proširenju Europske unije trebalo prethoditi rješavanje pitanja europskog ustava – neće negativno odraziti na približavanje Hrvatske NATO savezu.

"Ja mislim da ne. NATO nema takvih problema. NATO je koncentriran na neka vrlo važna, konkretna sigurnosna pitanja. U ovom trenutku ona su vezana za Afganistan, ali i za neka druga područja. NATO ima svoje prioritete i sukladno tim prioritetima Hrvatska je jedan od najsnažnijih kandidata za proširenje, s obzirom na sve ono što je činila, što čini i što će činiti u budućnosti."

Nakon sastanka s kongresmenom Peterom Viscloskym, demokratom iz Indiane, Ćosić je rekao da hrvatski napori za ulazak u NATO imaju podršku na Capitol Hillu.

"Potpora američkog Kongresa hrvatskom putu u NATO itekako je važna. Kongresmen Visclosky kao i senator George Voinovich dali su svojim rezolucijama značajnu potporu Republici Hrvatskoj u tom smislu. Razgovori koje smo danas imali i razgovori koje ćemo imati poslijepodne, s predsjednikom Odbora izaslanstva američkog Kongresa pri NATO-ovoj parlamentarnoj skupštini u smislu pripreme rezolucije za vrlo skori sastanak NATO-ove parlamentarne skupštine u Quebecku, su isto tako važne teme i mogu reći da smo i u tom smislu dobili jasnu potporu kolega iz američkog izaslanstva."

Hrvatsko parlamentarno izaslanstvo putuje iz Washingtona u Minnesotu gdje će boraviti do subote. Od 1996., od kada postoji partnerstvo Nacionalne garde Minnesote i Hrvatske vojske dvije su strane sudjelovale u više od 120 bilateralnih aktivnosti, u SAD-u i Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG