Linkovi

Novi CD Michaela Franksa: 'Rendezvous In Rio'


Kantautor Michael Franks više ne snima onoliko albuma koliko ih je snimao sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali njegove štovatelje to nimalo ne brine; svaki je njegov album, naime, vrijedan čekanja.

Posljednji put kad smo čuli Michaela Franksa, on je pjevao o zimi i blagdanskim svetkovinama na svom albumu iz 2004., "Watching The Snow". Ove se godine on vraća poznatom glazbenom teritoriju, latino jazzu, albumom "Rendezvous In Rio".

Franksova ljubav prema brazilskoj glazbi datira još od 1977, kada je putovao u Rio de Janeiro na snimanje dvije skladbe za svoj album "Speeping Gypsy". Kako su prolazile godine, samba se redovito pojavljivala u njegovoj glazbi.

Daleko najambicioznija skladba na novom albumu Michaela Franksa je "The Critics Are Never Kind". Skladana prvotno za njegov mjuzikl "Noa Noa", inspiriran u potpunosti djelima impresionističkog slikara Paula Gauguina, ova je skladba razgovor između Gauguina i njegovih suvremenika slikara Van Gogha i Egdara Degasa.

Tema koja se često provlači kroz njegove skladbe je ljubav, reprizirana i ovdje kao balada "The Chemistry Of Love". Tu je skladbu aranžirao klavijaturist Jeff Lorber, uz kojega se kao gosti na albumu "Rendezvous In Rio" pojavljuju i basist Jimmy Haslip, gitarist Chuck Loeb, saksofonist Eric Marienthal, te bivši klavijaturist sastava E-Street Band David Sancious.

I svi raniji albumi Michaela Franksa održavali su neke trenutke iz njegovog vlastitog života, pa tako i ovaj podsjeća da je jazz u njegov život stupio kada je čuo skladbu "Take Five" Kvarteta Davea Brubecka. Zahvala je izražena skladbom "Hearing Take Five".

XS
SM
MD
LG