Linkovi

'Dragon Fire' - politički triler Williama Cohena


Teroristi, globalni savezi i okrutne i bezobzirne paravojne snage samo su dio novog romana u kojem se izmišljeni američki ministar obrane nosi s nekoliko paralelnih kriza na nekoliko frontova. Ime romana Dragon Fire, a autor – ni više ni manje – William Cohen bivši američki ministar obrane u vrijeme administracije predsjednika Clintona. Pripremio Zdenko Novački.

U političkom trileru Dragon Fire William Cohen stvara scenarij u kojem se odvija jedna geopolitička kriza – odmetnuti kineski general u suradnji s jednim od šefova ruske mafije kuje zavjeru kako bi zajednički izvršili terorističko djelo na teritoriju Sjedinjenih Država, ali koje ne bi izgledalo kao akt terorizma. Svrha tog napada bilo bi razilaženje Sjedinjenih Država i saveznika u Europi i Aziji. "Napisao sam Dragon Fire kao kombinaciju svojih iskustava koja sam stekao kao kongresnik, senator i naposljetku ministar obrane. Izostavio sam dio o svom gradonačelničkom položaju u mjestu Bangore u svojoj rodnoj saveznoj državi Maine jer sam smatrao da nije relevantno. Moje najizuzetnije iskustvo bilo je ono u Pentagonu. Ništa na svijetu ne može se usporediti s time da ste civilni šef najbolje i najmoćnije vojske na svijetu. Tijekom četiri godine obišao sam 61 zemlju".

William Cohen kaže kako je u romanu Dragon Fire želio iskoristiti zaplet s međunarodnim političkim intrigama kao pozadinu za preispitivanje različitih opasnosti koje potencijalno prijete zemlji kao što je, primjerice, bedrenica. Poslušajmo u prijevodu na hrvatski sam početak romana, neposredno prije negoli će izmišljeni ministar obrane biti ubijen.

Za ministra obrane Thomasa H. Koestlera i druge "pouzdane izvore vijesti" u Washingtonu nedjeljna jutra znače ili pojavljivanje u nekom televizijskom talk-showu ili gledanje jednog od njih. Te nedjelje Koestler se nalazio u kuhinji svoje velike kuće u jednom virginijskom predgrađu Washingtona. Sjedeći na visokom stolcu uz mramorni stol-otok koji se protezao prostorijom, zagrizao je u prerezanu polovicu peciva namazanog sa sirom i promatrao emisiju Meet the Press na malom televizijskom prijemniku smještenom ispod visećih lonaca i posuda. Tim Russert dočepao se savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Jeffersona, Jospeha Preagera. Zapravo, nije ga se baš "dočepao". Koestler je znao da se Preager nalazi na Meet the Press zato jer je on htio biti taj koji se bavi "s tom tajvanskom stvari", kako je nazivao problem s kojim su se on i Koestler zajednički mučili.

Nakon ovog početka, izmišljeni ministar obrane pogiba od bedrenice u okviru šire zavjere. Uz njega na početku umiru i dvojica analitičara vojne obavještajne službe koji su otkrili da u blizini jednog kineskog nuklearnog poligona ljudi masovno umiru. U knjizi ministra Koestlera zamjenjuje Michael Santini, bivši senator i ratni zarobljenik tijekom vijetnamskog rata, lik koji umnogome podsjeća na stvarnog američkog senatora Johna McCainea. William Cohen kaže kako je u vrijeme dok se nalazio na čelnom položaju u Pentagnu, imao dodira s problemima bioloških i kemijskih oružja. Takva iskustva i perspektiva "insidera" u samom vrhu američke administracije daju bivšem ministru obrane Cohenu dodatnu kredibilnost. Međutim, iako je djelo vješto napisano i čita se s lakoćom, neki kritičari istovremeno zamjeraju autoru da roman jednostavno nije dovoljno "književno dotjeran".

XS
SM
MD
LG