Linkovi

Galbraith: 'Želje državnog vrha nisu mogle poništiti liberalnu i humanu prirodu hrvatskog društva'


'Za kampanju nasilja nad Bošnjacima odgovorno je političko i vojno vodstvo bosanskih Hrvata' - izjavio je pred haaškim Tribunalom, na suđenju šestorici čelnika tzv. Herceg-Bosne, Peter Galbraith, bivši veleposlanik SAD u Hrvatskoj.

'To što je Hrvatska nesebično zbrinula stotine tisuća izbjeglica iz Bosne i Hercegovine i što je omogućavala dotok humanitarne pomoći ni u kom slučaju ne negira odgovornost za kampanju nasilja nad Bošnjacima za koju su u Haagu optužena šestorica čelnika bosanskih Hrvata' - ovo je u zadnjem danu svjedočenja pred sudskim Vijećem Tribuinala za ratne zločine izjavio nekadašnji američki veleposlanik u Zagrebu Peter Galbraith.

On je odbacio stav obrane o 'nespojivosti zbrinjavanja izbjeglica i ambicije za pripojenjem dijela BiH Hrvatskoj'. 'To što je želio državni vrh predvođen Tuđmanom i Šuškom ne poništava - rekao je svjedok Galbraith - 'liberalnu i humanu narav hrvatskog društva'.

K tome, ocijenio je Peter Galbriath, ideja velike Hrvatske vrtjela se u užem krugu ljudi, dok većina Hrvata i onako 'ne voli Hercegovce - do mjere da bi ih željela u vlastitoj državi'.

Hrvatsko je vodstvo iskoristilo zbrinjavanje izbjeglica kako bi izbjeglo međunarodne sankcije. Da su se sankcije dogodile, Hrvatska bi daleko teže izvršila svoju humanitarnu misiju - rekao je bivši američki diplomat.

Peter Galbraith se, kao i u slučaju Milošević, pokazao snažnim svjedokom, pogotovo u dijelu iskaza u kome je, izravno, za val nasilja optužio Matu Bobana, tadašnjeg lidera Herceg–Bosne i zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka.

'Sve dok ih se ne smijeni bit će zločina na Bošnjacima, i trajat će kampanja granatiranja istočnog dijela Mostara. Bilo je očito da su njih dvojica najodgovorniji' - izjavio je Galbraith koji je svojevremeno tražio njihovo uklanjanje kod Franje Tuđmana, koji je naravno držao sve konce u rukama i uživao neupitan autoritet i kod bosanskih Hrvata.

Kampanja nasilja pročitana je u inozemstvu kao provedba organizirane politike a ne niz spontanih incidenata. Svjedok je to obrazložio ovim riječima: 'političkog lidera Bobana i zapovjednika vojske Praljka smatrali smo odgovornima i pritisnuli smo Zagreb da ih se smijeni. Tuđman je na kraju popustio'.

SAD su željele zaustaviti hrvatsko-muslimanski sukob i potom su, Washingtonskim sporazumom, pridonijele osnivanju muslimansko–hrvatske federacije u BiH - zaključio je svoje svjedočenje Peter Galbraith.

XS
SM
MD
LG