Linkovi

Peter Galbraith svjedoči na suđenju čelnicima bosanskih Hrvata


Svjedočenje Petera Galbraitha na suđenju čelnicima bosanskih Hrvata ušlo je u fazu protuispitivanja.

"Ne mogu reći da znam tko je sve radio u bosanskom veleposlanstvu u Zagrebu, iznenađen sam vašim podatkom da je 99 posto Muslimana, odgovor je svjedoka Petera Galbraitha, nekadašnjeg američkog veleposlanika u Zagrebu (u vremenu između 1993. i 1998. godine) u protuispitivanju na pitanje koje bi trebalo navodno pripomoći obrani šest čelnika optuženih za ratne zločine. Galbraith je na rapolaganju haaškom Tribunalu za ratne zločine kao svjedok do četvrtka rano popodne. Teze da je ovo i suđenje aspiracijama zagovornika ideje "velike Hrvatske" potvrdio je Galbraithov iskaz u utorak - a njega su nastojali zanijekati tokom protuispitivanja predstavnici obrane optuženih ili opušteni Praljak.

Svjedok je govorio sljedeće: američka je strana upoznata od hrvatske sa zločinima muslimanskih snaga nad Hrvatima, "što što sam govorio Šušku i Tuđmanu reći ću i vama, činjenica da je jedna strana možda počinila zlodjela ni na koji način, ponavljam, ni na koji način ne opravdava zvjerstva HVO-a, tu sam poruku stalno prenosio; bez obzira što se događalo, ne prihvaćamo granatiranje civila u istočnom Mostaru, uništavanje kulturnog naslijeđa uključujući Stari most, izgladnjavanje stanovništva, zaustavljanje konvoja humanitarne pomoći i držanje zatočenika, za nas su to krivična djela i takav je uvijek bio stav SAD" - izjavio je bivši američkiv eleposlanik u Hrvatskoj.

Galbraith je istaknuo da nema sumnje kako su glavninu zločina, oko 80 posto, počinili bosabski Srbi. Nekadašnji je veleposlanik istaknuo da je njegova zemlja smatrala ispravnom odluku da dozvoli slanje naoružanja bošnjačkim snagama preko Hravstke što je utrlo put Daytonu, riječ je o "ispravnoj i znakovitoj odluci koja je vodila promjeni ravnoteže snaga i Daytonu". "Ponosam sam na ono što je diplomacija moje zemlje učinila sudjelujući u stvaranju Daytonskog mirovnog sporazuma. S oklijevanjem smo se počeli baviti ex-Jugoslavijom i Hrvatskom, predsjednik Tuđman očajnički je tražio naš angažman - mi se nismo nametali a kada smo se već angažirali radili smo ono što smo ocijenili da je najbolje", zaključio je svjedok. Peter Galbraith, kao i drugi američki dužnosnici, svjedoči u okvirima i o temama unaprijed dogovorenim s američkom administracijom.

XS
SM
MD
LG