Linkovi

Pravosudna reforma veliki izazov tranzicijskih zemalja


Pravosudna reforma veliki je izazov u tranzicijskim zemljama. U novom izvješću Svjetske banke koje će uskoro biti objavljeno stoji da nedovoljne pravosudne reforme ugrožavaju ekonomski napredak u post-komunističkim zemljama.

U prvim godinama nakon pada komunizma, pravosudni sustavi u tranzicijskim zemljama malo su se promijenili. Reforme su se pretežito usmjerile na ostvarivanje neovinosti pravosuđa. Do kraja 1990-tih postalo je jasno da slabi sustavi zakona i sudova ugrožavaju ulaganja i ekonomski rast. Viša dužnosnica Svjetske banke, Cheryl Gray, kaže da je transformacija od politički kontroliranog u učinkovito pravosuđe koje služi društvu u cjelini, vrlo težak zadatak. "Pod socijalističkim sustavom pravosuđe nije imalo nimalo neovisnosti. Ono je bilo dio izvršne grane vlasti u kojem su se primjenjivala pravila komunističke stranke".

Gray dodaje da je pouzdano i učinkovito pravosuđe prijeko potrebno za modernu tržišnu ekonomiju. Ona ističe da je postkomunistička ekonomska liberalizacija dovela do potrebe da se poslovni sporovi riješe brzo i uz predvidljivu proceduru. U Rusiji je od 1995. do 2000. došlo do udvostručavanja poslovnih sudova kako bi se pratio razvitak tržišne ekonomije.

Koautorica nadolazećeg izvješća Svjetske banke o pravosudnim sustavima u tranzicijskim zemljama Cheryl Gray kaže da je glavna primjedba – poštenje pravosuđa. "U većini zemlja Srednje i Istočne Europe manje od 25 posto sudionika istraživanja odgovorilo je da su sudovi pošteni".

Usporedbe radi, oko 80 posto anketiranih Nijemaca vjeruje da njihovo pravosuđe ima integritet. Još jedan od problema na koje se ukazuje jest velik broj slučajeva koji čekaju da budu riješeni. Cheryl Gray kaže da su neučinkovitošću pravosuđa posebno frustrirani stanovnici jugoistoka Europe. "Jugoistočna Europa trenutno je područje s najvećim problemima. Ne samo zbog slabog funkcioniranja sudova već i zbog velikog pritiska novih predmeta. To su problemi koji koče daljnji rast ekonomije".

Gospođa Gray dodaje da zemlje jugoistoka Europe imaju dugu tradiciju sporenja u sudovima umjesto pronalaženja rješenja kroz izvansudske pravne mehanizme. Kako kaže, u doba komunizma Jugoslavija je imala najviše sudaca i odvjetnika po glavi stanovnika na svijetu. Rješavanje prijepora izvan sudskog sustava uklanja dio opterećenja na sudove. No da bi se razvila kultura nagodbi izvan sudskog sustava, kaže Cheryl Gray, pravosuđe mora biti transparentno. "Trebate imati predvidljivost sudskih presuda jer ako se zna kakav će biti ishod određenog postupka – jer je zakon vrlo jasan - i da su odluke nedvosmislene, onda će biti znatno manje sporova".

U nadolazećem izvješću Svjetske banke izražavaju se pohvale Rusiji zbog predanosti i investiranju u pravosudni sustav. No Cheryl Gray dodaje da Rusija možda gubi neke mehanizme građanskog društva koji, između ostaloga, kontroliraju je li sudstvo korumpirano. "Postoji dosta bojazni zbog smanjenja broja mehnizama odgovornosti u ruskom društvu. Manje glasova građanskog društva, manje neovisnosti medija".

Gray je oprezno optimistična da zemlje Europe i Središnje Azije u cjelini poduzimaju ispravne korake u reformi njihovih pravosudnih sustava. Ona dodaje da bi put do učinkovitog sudskog sustava mogao biti dugotrajan.

XS
SM
MD
LG