Linkovi

Hollywood nastoji izbjegavati 'anti-arapske stereotipe'


Američka predodžba o Arapima se stvarala uglavnom kroz hollywoodske filmove u kojima su Arapi najčešće bili plošno prikazani likovi: ili romantični šeici ili pak bezdušni negativci. Američka je javnost naučila puno više o Arapima i Muslimanima nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. Međutim Amerikanci arapskog podrijetla žale se da je i taj 'novi imidž' – negativni kliše. Umjetnici i novinari iz američke arapske zajednice pokušavaju široj javnosti predstaviti potpuniju i točniju sliku.

Stručnjak za medije, Jack Shaheen, analizirao je način na koji su se Arapi prikazivali u američkim filmovima, u posljednjih 20 godina. Svojim studentima na Sveučilištu Južnog Illinoisa Jack Shaheen kaže - 'ne volim kako nas prikazuju'. "Filmovi prikazuju sve Arape kao neku vrst nižih bića, a islam kao vjeru nasilja. U gotovo svakom od filmova, nakon što se musliman pomolio Bogu, uslijedilo bi nasilje. Dakle, Hollywood se primarno usmjerio na prikazivanje fanatične manjine" - objašnjava Jack Shaheen.

On govori o 'klimi prijezira prema Arapima i muslimanima' koja je – kako tvrdi - vladala u Hollywoodu. No to se ipak mijenja zahvaljujući mlađim redateljima, glazbenicima i piscima, Amerikancima arapskog podrijetla. Jedan od njih je redatelj Omar Naim koji je rođen u Jordanu. "Umjetnost je univerzalni jezik. Slike, glazba, filmovi, knjige, priče…ne znaju za kulturne granice. Vjerujem da je umjetnost najvažniji segment društva - izvan politike, religije i bilo čega drugoga. Mislim da je naša mašta zajednička i da je poticanje mašte vrlo intiman način komunikacije s ljudima" - kaže Omar Naim, koji upravo radi u Hollywoodu, na projektima u kojima arapski likovi nisu prikazani kao jednodimenzionalni negativci.

Jackie Salloum, Palestinka rođena u Michiganu, snimila je dokumentarac 'Planet of the Arabs' koji je prošle godine prikazan na prestižnom filmskom festivalu Sundance. "Radi se o kratkom filmu u kojem ukazujem na hollywoodski način prikazivanja Arapa - njihovu dehumanizaciju, klevetanje Arapa i muslimana. Od toga materijala sam izmontirala devet minuta filma koji je na neki način moj uzvratni udarac Hollywoodu" - kaže Jackie Salloum. Ona se nada da će njen dokumentarac navesti Amerikance da – kako kaže – 'progledaju', da otvore dijalog, naročito među mlađom publikom. Njen posljednji film je Sling-Shot Hip Hop, priča o palestinskim rapperima. Cilj filma je ukazati na 'alternativne glasove otpora'.

Takvi alternativni glasovi čuju se i na stranicama američkih dnevnika. Ashraf Khalil se vratio u Sjedinjene Države nakon što je radio kao dopisnik Los Angeles Timesa iz Baghdada. On vjeruje da u medijima treba raditi više Amerikanaca arapskog podrijetla kako bi objektivno objasnili arapska stajališta: "Amerikanci arapskog podrijetla u medijima dosta su napredovali proteklih nekoliko godina. Tu je i starija generacija - Helen Thomas, Nora Bostani iz Washington Posta i drugi."

On podsjeća da je dopisnik Washington Posta iz inozemstva, Anthony Shadid, dobio Pulitzerovu nagradu 2004. godine. Ovi novinari, pisci i umjetnici koji imaju utjecaja u javnosti nadaju se da će olakšati Amerikancima da prepoznaju razliku između stvarnih Arapa - sa svom njihovom kulturnom i političkom različitošću - te stereotipiziranih Arapa s televizije i filma.

XS
SM
MD
LG