Linkovi

Bijela kuća predlaže nov zakonski pristup suđenju stranacima koji su osumnjičeni za terorizam


Američka administracija priprema se da predloži zakon kojim bi se – u skladu s nedavnom presudom Vrhovnog suda – proširila pravna zaštita za strance koji su osumnjičeni za terorizam. Ministar pravosuđa Alberto Gonzales izjavio je u Senatu da administracija ovim zakonom želi spriječiti da, tijekom suđenja, osumnjičeni teroristi saznaju povjerljive obavještajne informacije. Zakon bi također ostavio otvorenom mogućnost da se u postupku mogu koristiti iskazi osumnjičenika do kojih su istražitelji došli prinudnim mjerama.

Američka administracija priprema nov pristup prema osumnjičenicima za terorizam. To je posljedica presude Vrhovnog suda iz lipnja. Najviše američko sudbeno tijelo presudilo je da vojni tribunali, uspostavljeni kako bi se sudilo osumnjičenicima za terorizam, nisu u skladu s američkim Ustavom ni člankom 3. Ženevskih konvencija kojim se osigurava humani tretman zatvorenika.

Ministar pravosuđa Alberto Gonzales izjavio je pred senatskim Odborom za oružane snage da administracija razmatra mogućnost primjene posebnog vojnog prava, koje je na snazi u američkim vojnim sudovima, kao temelja za reviziju vojnih tribunala. Ministar pravosuđa je, međutim, naglasio da je 'suđenje teroristima drugačije od suđenja pripadnicima američkih oružanih snaga'.

Alberto Gonzales: Sudski postupak koji se koristi u sklopu američkog vojnog prava bit će polazna točka za novi zakon. Istodobno, postupak koji se koristi u vojnim tribunalima za teroriste treba biti drugačiji od onog koji vrijedi za naše vojnike pred vojnim sudom. Ta je razlika neophodna zato što vojne potrebe ne dopuštaju striktnu primjenu svih procedura iz vojnih sudova i zato što postoje relevatne razlike između procedura koje su odgovarajuće za naše vojnike i onih koje su prikladne za teroriste koji nas pokušavaju uništiti.

Alberto Gonzales je dodao da admnistracija namjerava predložiti da se kao dokaz tretiraju prepričana svjedočanstva, zatim da se ograniči pravo optuženog da odbije svjedočiti na vlastitu štetu te da se ograniči pristup optuženika povjerljivim informacijama.

No neki američki zakonodavci kritizirali su neke od vladinih prijedloga. Republikanski senator Lindsey Graham, bivši odvjetnik pri oružanim snagama, koji je neko vrijeme služio i kao rezervni vojni sudac, upitao se je li mudro optuženicima za terorizam ograničiti pristup povjerljivim informacijama.

Naime, prema njegovom mišljenju, prema osumnjičenicima u ovakvim slučajevima trebalo bi se postupati na isti način kako bi Amerikanci željeli da pripadnici njihovih oružanih snaga budu tretirani u sličnoj situaciji, u stranoj zemlji.

Lindsey Graham: "Pitanje je bi li mi voljeli da pripadnici američkih oružanih snaga, kojima bi se sudilo u inozemstvu, budu suđeni na način da porota dobije informacije koje se tiču krivnje optuženika, a da optuženik ne bude upoznat s tim istim informacijama čak ako mu prijeti i smrtna kazna?"

Ministar Gonzales je rekao da administracija još nije zauzela konačni stav o tom pitanju. On je dodao da vlada razmatra mogućnost da se na suđenju osumnjičeniku za terorizam koriste iskazi svjedoka do kojih se došlo metodama prisile - ukoliko se ona smatraju pouzdanima i korisnima.

Demokratski senator iz Michigana, Carl Levin, rekao je da će ozakonjenje ove vladine ideje vjerojatno rezultirati ponovnom ustavnopravnom provjerom - pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG