Linkovi

Demokrati pozivaju administraciju na povlačenje iz Iraka


Nakon više mjeseci poteškoća u postizanju jedinstvenog stajališta po pitanju rata u Iraku vodeći demokrati u Kongresu jučer su udružili glasove te pozvali predsjednika Busha da počne s povlačenjem američkih vojnika do kraja godine, piše Washington Post. Do kongresnih izbora u studenome ostala su još tri mjeseca te demokrati vjeruju da je nezadovoljstvo javnosti po pitanju Iraka njihova najbolja šansa da preuzmu kontrolu u Predstavničkom domu ili Senatu.

Dvanaest ključnih demokrata na Capitol Hillu uputilo je predsjedniku pismo u kojem stoji: «U interesu američke nacionalne sigurnosti, naših vojnika i poreznih obveznika naše obveze u Iraku, bez vremenskog ograničenja, koje ste vi poduprli, ne može i ne smije biti podržan. Trebamo promijeniti smjer». Republikansko čelništvo odmah je osudilo pismo demokrata kao defetističko no istodobno sve veći broj republikanaca priključuje se kritikama rata u Iraku. Republikanski senator Chuck Hagel prošlog tjedna je rekao da je Irak apsolutno ponavljanje Vijetnama, stoji u Washington Postu.

Christian Science Monitor donosi tekst o potrazi za terorističkim vođom Osamom bin Ladenom. Dopisnik Monitora iz Pakistana piše da je bin Ladenov trag potpuno izgubljen. Prema informacijama pakistanske vlade s kraja svibnja bin Laden i njegova pratnja spustili su se u područje Kumrata u Pakistanu, 40 kilometara od granice s Pakistanom. No nakon kontakata s lokalnim stanovništvom i vladom dopisnik bostonskog dnevnika zaključuje da je malo vjerojatno da se bin Laden nalazi u navedenom području. Jedan lokalni dužnosnik kaže da se radi samo o glasini. Prema njegovim riječima, rigidno lokalno stanovništvo ne bi pružilo dobrodošlicu terorističkom vođi i njegov boravak u tom području ne bi mogao ostati tajnom.

XS
SM
MD
LG