Linkovi

Strani piloti u Arizoni vježbaju letenje na lovcu F-16


Američke vojni zrakoplov F-16 jedan je najpopularnijih zrakoplova u povijesti. Diljem svijeta prodano ih je do sada oko četiri i pol tisuće. No strane pilote uvježbavaju isključivo američki instruktori, a to znači dolazak u Sjedinjene Države i učenje letenja na potpuno novi način.

Piloti koji žele letjeti na lovcima F-16 trebaju doći ovdje, u pustinju u blizini Tuscona u saveznoj državi Arizoni. Jedan od instruktora je potpukovnik Mike High.

"Naša je misija uvježbati polaznike sa svih strana svijeta" - kaže ovaj časnik američkog ratnog zrakoplovstva.

Ovaj međunarodni program vodi 162. američka borbena eskadrila. No prije dolaska u Ameriku, piloti iz savezničkih zemalja moraju ovladati drugom vrstom znanja: moraju odlično govoriti engleski jer to je – kako kaže zapovjednik eskadrile, potpukovnik Will Johnson - od ključne važnosti.

"Dolaze nam piloti iz raznih zemalja. Oni znaju engleski no ponekad ne znaju naše pilotske signale ili sleng pa ih to može zbuniti. Jednom kad se počnemo razumijevati na toj razini onda više nema problema" - objašnjava Will Johnson.

No program je ipak znatno više od učenja jezika. Treba se upoznati i s američkim pristupom letenju na 30 milijuna dolara vrijednom zrakoplovu.

Karakteristika američkih pilota je – među ostalim – i njihova neovisnost tijekom misije. Ross Stepaniuk, pilot poljskog ratnog zrakoplovstva, koji upravo prolazi obuku u Tusconu, kaže: "Većina nas ovdje se treba naviknuti na drugačije procedure. Radi se o velikoj tranziciji s našeg načina letenja na ovdašnji sustav u kojem je veća gužva u zraku, dosta se leti, a treba ispuniti i vrlo, vrlo visoka očekivanja."

Stepaniuk i njegove kolege trebaju se obučavati više godina za punu tranziciju s letenja na ruskim MiGovima na američke F-16, kaže američki instruktor Mike High: "Velika je razlika između onoga što je ranije naučio i onoga što radi sada. F-16 je znatno, znatno napredniji od MiG-a. Radi se o tehnologiji 21. stoljeća naspram MIG-a koji je baziran na tehnologiji iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Taj ruski zrakoplov je moderniziran, ali je ipak jako, jako star."

Program za pilote iz Poljske traje gotovo dvije godine, no Ross Stepaniuk mora ostati u Tusconu i duže, kako bi postao instruktor koji će podučavati buduće poljske pilote. U bazi američkog ratnog zrakoplovstva u Arizoni trenutno se uvježbavaju i piloti iz Singapura, Švedske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. U tijeku su pripreme i za program podučavanja pilota iz Pakistana.

XS
SM
MD
LG