Linkovi

Raul Castro - 'dugogodišnji čovjek iz sjene'


Mlađi brat Fidela Castra dugo je godina radio u sjeni kubanskog čelnika. 75-godišnjeg Raula Castra ne smatra se tako karizmatskim govornikom kao Fidela, međutim i on zauzima istaknuto mjesto u javnom i političkom životu Kube već dugi niz godina.

Raul je povjerenje svog starijeg brata stekao tijekom kubanske revolucije. Političku karijeru počeo je kao član komunističke mladeži. Raul Castro danas obavlja mnoge političke dužnosti - na čelu je oružanih snaga, a istovremeno je i čovjek broj 2 kubanske komunističke partije i prvi dopredsjednik Državnog vijeća, vrhovnog upravnog tijela u zemlji.

Iako je poznat kao tvrdolinijaš, mlađi Castro također promiče poduzetništvo na selu i govorio je o potrebi da se kubanski komunistički sustav reformira. To je neke ekonomiste navelo na pomisao da će Raul Castro postepeno otvoriti kubansku ekonomiju stranim ulaganjima i privatnom poduzetništvu.

I mlađi Castro inače ima zdravstvenih problema i nagovijestio je da neće sam upravljati zemljom. Izjavio je da će kubansksa komunistička partija ostati izvor političke moći u zemlji - 'sa ili bez Fidela Castra'.

XS
SM
MD
LG