Linkovi

Jesu li žene kao šefovi zloćudnije od muškaraca?


Prije nekoliko tjedana jedan je film u američkim kinima zabilježio neočekivan uspjeh: "Đavo nosi Pradu" već je u prvih par dana prikazivanja 'inkasirao' gotovo 30 milijuna dolara. U središtu te komedije je vrlo zloćudna šefica. No, kroz smijeh, taj se film dotaknuo i ozbiljnijeg pitanja: jesu li žene kao šefovi zloćudnije od muškaraca?

Žene na radnim mjestima vrlo brzo sustižu muškarce. Prema statističkim podacima američkog Ministarstva rada, 50 posto menedžera i 23 posto glavnih direktora u zemlji su žene. Međutim, jedna provokativna nova anketa pokazuje da većina američkih žena još uvijek preferira za šefa – zloćudnog muškarca, a ne – kao u filmu – vrlo zloćudnu šeficu modnog časopisa, u interpretaciji dvostruke oskarovke Meryl Streep. U stvari, nova anketa o stavovima u vezi s radnim mjestom, koju je provela kablovska televizijska postaja za žene, Lifetime Television, pokazala je da tri četvrtine anketiranih žena radije primaju naredbe od muškarca.

Tory Johnson, direktorica firme za posredovanje pri zapošljavanju "Women for Hire" kaže da ju to uopće ne čudi. "Često, žene su strožije prema drugim ženama, jer više očekuju. Ulazimo s pretpostavkom da je 'ona jedna kao ja, ona će mi biti prijateljica i saveznik; ustvari, to nije točno".

Spolni stereotipi o snažnim čelnicima mogu otežati uspon žena u poslovnom svijetu. Gerry Laybourne je direktorica odjela u kojem radi 250 ljudi. " Odgojene smo da budemo 'dobre djevojčice', da ne radimo probleme, da ne 'dižemo prašinu'. No, stvarnost je drugačija: biznis se ne gradi tako da se ljudima udovoljava. Mislim da ponekad, kad smo izravne, doživljava nas se kao 'beštije'. A, to nije pravo".

Skupina National Organization for Women kaže da žene još uvijek zarađuju u prosjeku 76 posto onoga što zarađuje muškarac. Kallee Medhurst, upraviteljica jedne high-tech tvrtke u Washingtonu, kaže da se stanje s nejednakošću plaća popravlja. Isto tako, dodaje ona, zloćudni šefovi dolaze u svim obličjima i veličinama. "Mislim da s bilo kime može biti teško raditi. Ne čini mi se da predrasude o spolnim ulogama imaju toliki utjecaj kao što je obično slučaj sa stereotipima. I sama sam radila s teškim šefovima i teškim šeficama".

A, za one koji možda više neće htjeti raditi sa zloćudnim šeficama, evo i utjehe iz usta same protagonistice "Đavola koji nosi Pradu", Meryl Streep: kako kaže, uzor za svoju interpretaciju jako, jako zloćudne šefice našla je u – jednom muškarcu.

XS
SM
MD
LG