Linkovi

Bruce Jackson: 'Hrvatska, Albanija i Makedonija već su ispunile kriterije za NATO'


Nedavni dubrovački summit tranzicijskih država koje žele postati članice euro-atlantskih integracija dnevnik New York Times je popratio člankom u kojem se navodi da se 'umor od širenja' postupno seli s Europske unije na NATO savez. Posljedica će navodno biti – usporavanje u primanju novih članica. Za Glas Amerike ove je navode newyorškog lista prokomentirao Bruce Jackson, osnivač Sjeverno-atlantske inicijative pri washingtonskom Institutu American Enterprise.

Bruce Jackson: New York Times se i u prošlosti protivio širenju NATO saveza. Svojevremeno, taj je list mislio da niti Poljska i Češka ne trebaju ući u NATO. Mislim da su u članku jednostavno krivo protumačili izjavu visokog dužnosnika Državnog tajništva, koji je bio u Dubrovniku te koji je tamo ponovio stajalište Washingtona da su vrata NATO saveza otvorena za sve koji ispune kriterije za članstvo.

Bruce Jackson smatra da je Hrvatska na čelu niza zemalja aspiranata za NATO i Europsku uniju. On smatra da će Hrvatska 2009. godine – ako sve bude kao sada – postati članica i NATO-a, a nešto kasnije i Europske unije. Bruce Jackson naglašava da su tri članice Američko-jadranske povelje – Hrvatska, Albanija i Makedonija – objektivno gledano već ispunile kriterije za članstvo u NATO savezu.

Bruce Jackson: One su ispunile uvjete, sve što je od njih traženo. Reforme su provedene. Iskreno govoreći, ako analizirate njihov udjel u međunarodnim mirovnim misijama, te tri zemlje čine i više no što bi se trebalo očekivati.

Bruce Jackson uspoređuje atmosferu u NATO savezu s atmosferom u Europskoj uniji: "Što se tiče NATO saveza, mislim da ne postoji nikakav 'umor' glede primanja novih članica. U Uniji to postoji kao društveni problem. U NATO savezu, problem je adaptacija cijele organizacije za novu vrst misija. Nove članice imaju značajnu ulogu u takvoj adaptaciji jer one razumiju prirodu mirovnih misija i voljne su u njima sudjelovati."

Bruce Jackson je uvjeren da aspiranti za članstvo u NATO savezu neće iskusiti probleme koji možda očekuju nove članice Europske Unije – zbog moguće nedostatne apsorpcijske sposobnosti ove organizacije ili pak nevoljkosti javnosti u nekim zapadnoeuropskim zemljama da prošire članstvo.

XS
SM
MD
LG