Linkovi

Dnevnik Washington Post kritizira 'tvrdoglavost Srbije'


Američki tisak piše o pregovorima o statusu Kosova u Beču, na kojima su danas po prvi put sudjelovali i najviši dužnosnici Kosova i Srbije.

'Kosovo traži neovisnost – licem u lice sa Srbima' – glasi naslov izvješća koji objavljuje New York Times. Predsjednici i premijeri se po ulasku u dvoranu nisu rukovali – piše u članku – a premijer Vojislav Koštunica odbio je doći na zajednički ručak s kosovarskim izaslanstvom, u kojem su i dva bivša gerilska vođe. Newyorški dnevnik navodi riječi predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua koji je izjavio da je 'neovisnost polazno i završno stajalište njegova izaslanstva' te da se 'volja naroda da bude neovisan ne može ignorirati ili izbrisati putem pregovaračkog procesa'.

Zapad želi da se sporazum postigne u roku od godine dana, a diplomati očekuju da će konačni status Kosova biti 'neki oblik državne neovisnosti', vjerojatno pod nadzorom Europske unije. Rusija, tradicionalni saveznik Srba, upozorila je da ne treba postavljati 'nikakve umjetne rokove.' Glavni posrednik svjetske organizacije u pregovorima Martti Ahtisaari nastojao je umanjiti nade da bi uskoro moglo doći do dramatičnog pomaka u pregovorima jer su razlike – kako tvrde diplomati – 'nepremostive'.

Povodom nove faze u pregovorima u Beču, dnevnik Washington Post je objavio uvodnik pod naslovom 'Srbijanska tvrdoglavost'. Članak kritizira – kako se navodi – 'gluhoću premijera Koštunice' koji nastavlja inzistirati na srpskoj suverenosti nad Kosovom, što vrlo podsjeća na Slobodana Miloševića, piše Washington Post.

Kritika je također upućena i predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, koji je neizravno upozorio da bi neovisnost Kosova mogla dovesti do novih zahtjeva za promjenom državnih granica, primjerice u Bosni i Hercegovini. Ruski predsjednik Vladimir Putin pridružio se ovakvom 'neopreznom kockanju', rekavši da će – ako Kosovo postane neovisno – legitimitet dobiti i separatistički režimi u Gruziji i Moldaviji.

Ovakve srpske i ruske izjave ukazuju na opasnost koja prijeti pokušaju Zapada da riješi balkanske probleme 'u skladu s liberalnim, europskim načelima 21 stoljeća'. 'Međutim' – piše uvodničar washingtonskog dnevnika – 'glavne žrtve ovih prijetnji neće biti kosovski Albanci, za koje ne postoji više nikakva šansa da žive pod Srbijom. Glavne žrtve ovakvih prijetnji bit će Srbi, koji će se ponovno naći izolirani u Europi, ali sada pod patronatom autokratske i imperijalističke Rusije' – piše uvodničar Washington Posta.

Članak završava opažanjem da je 'Srbija još uvijek demokratska zemlja, pa postoji nada da će građani, na koncu, možda imati priliku da izaberu kvalitetnije čelnike'.

XS
SM
MD
LG