Linkovi

Američki golman Kasey Keller pomaže dobrotvornu organizaciju SOS Dječja sela


Službena dobrotvorna kampanja Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. nosi naziv '6 sela za 2006.'. To je zajednički projekt FIFA-e i međunarodne neprofitne organizacije SOS dječja sela.

SOS dječja sela je organizacija osnovana 1949 sa ciljem poboljšanja života mnoge djece nakon Drugog svjetskog rata. Organizacija je započela u Austriji, a danas broji više od 450 SOS dječjih sela u 132 zemlje. Najviše ih je izgrađeno u Aziji i Africi. Tri se nalaze u Sjedinjenim Državama - dva u saveznoj državi Illinois i jedno na Floridi. U SOS dječjim selima cilj je - djeci bez roditelja, napuštenoj i siromašnoj djeci - pružiti brigu koja nalikuje obiteljskoj, a obitelji s potrebama uključiti u društvenu zajednicu. SOS dječja sela obično imaju 10 do 12 obiteljskih kuća, i u svakoj se nalazi do osmero djece i osoba koja je obučena za brigu o njima – osoba koja se prihvatila obaveza majke.

O dobrotvornoj kampanji Svjetskog nogometnog prvenstva više je rekao glasnogovornik organizacije SOS dječja sela – Hugh Linnehan: "Razlog zašto se naša organizacija pojavljuje uz Svjetsko nogometno prvenstvo je projekt pod nazivom «6 sela za 2006-u». Zahvaljujući partnerstvu s FIFA-om, upravo gradimo 6 novih dječjih sela diljem svijeta – jedno u blizini Kijeva u Ukrajini, jedno u Nigeriji, jedno u Južnoj Africi, jedno u Brazilu, jedno u Vijetnamu i, naposljetku, jedno u Meksiku."

Hugh Linnehan /Li-nan/ dodaje kako se očekuje da ova kampanja prikupi 18 milijuna eura, što je približno 25 milijuna dolara, kako bi se izgradila ova dječja sela i kako bi im se pomoglo u prvih 5 godina rada. Ono što je vrlo bitno za kampanju, dodaje Linnehan, je gotovo 100 nogometaša koji su uključeni u program ambasadora za SOS dječja sela.

Hugh Linnehan pojašnjava: "Imamo mnogo poznatih nogometaša poput Andriya Shevchenka, nizozemskog igrača Ruuda van Nistelrooya, engleskog igrača Waynea Rooneya, te talijana Fabia Cannavara i Francisca Tottija. Imamo također Dungu i Juninha Pernambucana iz Brazila, i mnoge predane ambasadore koji nam pomažu tako što, primjerice, nazoče određenoj manifestaciji ili pomažu prikupiti financijska sredstva za dječja sela."

Jedan od najnovijih nogometaša ambasadora je i golman američke reprezentacije, Kasey Keller, koji objašnjava zašto je pristao pomoći organizaciji: "Što može biti bolja organizacija, nego ona koja pomaže djeci bez roditelja ili bez doma? I budući da je organizacija usko povezana s FIFA-om, učinila se kao prava stvar. Jednostavno je dati novac, a puno teže pokloniti svoje vrijeme, i to je upravo ono što ću pokušati – odvojiti nešto vlastitog vremena."

Hugh Linnehan tvrdi kako je organizacija SOS dječja sela na pravom putu da ostvari cilj kampanje do svršetka Svjetskog prvenstva. Također dodaje kako su neku djecu iz europskih SOS dječjih sela uspjeli dovesti u Njemačku kako bi prisustvovala Svjetskom nogometnom prvenstvu, budući da je FIFA poklonila i ulaznice kako bi i ova djeca mogla osjetiti uzbuđenje Svjetskog prvenstva. Hugh Linnehan na kraju naglašava kako organizacija također traži donatore putem interneta na web stranicama www.SOS-childrensvillages.org ili www.6villagesfor2006.org.

XS
SM
MD
LG