Linkovi

Amerika godišnje prima više izbjeglica nego sve druge zemlje zajedno


Prema riječima visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice Antonia Guterresa, Sjedinjene Države svake godine prihvaćaju više izbjeglica nego sve druge zemlje zajedno. Ove godine, svoj će dom u Sjedinjenim Državama naći oko 54 tisuće novih izbjeglica. Kako je kazala jedna visoka dužnosnica američkog Državnog tajništva zadužena za pitanja pomoći izbjeglicama, izbjeglice predstavljaju 'integralni dio američkog života'.

Od 1975. godine, u Sjedinjenim se Državama naselilo više od dva milijuna i 600 tisuća izbjeglica. Pomoćnica američke državne tajnice, Ellen Sauerbrey, izjavila je kako ovaj broj nadmašuje sveukupni broj nastanjenih izbjeglica u ostalim zemljama svijeta: "Nakon drugog svjetskog rata, svoj dom u Americi našlo je više izbjeglica nego u svim drugim zemljama svijeta zajedno. Samo prošle godine, mi smo otvorili vrata za 53 tisuće izbjeglica koji su pristigli iz 55 raznih zemalja. Ovo je više nego bilo gdje drugdje u svijetu."

Ellen Sauerbrey je na čelu Odjela za populaciju, izbjeglice i migraciju pri State Departmentu. Prema njenim riječima, 'izbjeglice se u Sjedinjenim Državama smatra 'snagom koja pridonosi američkom društvu i ekonomiji, umjesto da ih se smatra ekonomskim teretom', kao što je često slučaj u drugim zemljama. "Vjerujem da izbjeglice mogu imati veliki pozitivan utjecaj na ekonomiju naše zemlje, te su izvor snage koja našem društvu donosi raznovrsnost" - izjavila je visoka dužnosnica Državnog tajništva.

Pri dolasku u Sjedinjene Države, izbjeglicama se pruža pomoć pri integraciji koja uključuje sve od smještaja i zdravstvene zaštite pa do pomoći pri obrazovanju i zapošljavanju.

Ellen Sauerbrey kaže da ovakva politika vlade Sjedinjenih Država odražava američke vrijednosti koje promiču ljudska prava. Izbjeglice iz svih krajeva svijeta imaju priliku u Americi započeti novi život - rekla je Ellen Sauerbrey i dodala: "Način na koji postupamo s onima koji su najranjiviji, dovoljno dobro pokazuje koje su stvarne vrijednosti našeg društva."

Godišnji proračun odjela za populaciju, izbjeglice i migraciju američkog State Departmenta iznosi više 800 milijuna dolara. U ovoj budžetskoj godini Sjedinjene Države su dodijelile blizu 45 milijuna dolara kako bi se ublažila nepovoljna situacija izbjeglica u Europi. Prema navodima jednog visokog američkog dužnosnika zaduženog za pitanje izbjeglica, Sjedinjene će Države nastaviti s bliskom suradnjom kako sa UNHCR-om tako i sa ne-vladinim organizacijama i partnerima u namjeri da se ponudi zaštita i dugotrajno rješenje krize na Balkanu.

Traženi budžet za 2007. godinu američkog programa za izbjeglice predviđa i pripreme za eventualni hitni prihvat izbjeglica i ratnih područja, te mogući priliv izbjeglica do kojeg bi moglo doći po okončanju pregovora o konačnom statusu Kosova.

XS
SM
MD
LG