Linkovi

Iračani - nova generacija izbjeglica


Danas je međunarodni Dan izbjeglica. Jedna američka ne-vladina organizacija koja pomaže izbjeglicama procjenjuje da ih danas u svijetu ima oko 12 milijuna. U najnovijem valu izbjeglica dosta je Iračana koji su napustili domovinu i našli prebježište u dvije susjedne zemlje.

Američki Odbor za izbjeglica i imigrante tvrdi da je najviše izbjeglica i dalje na Srednjem istoku i u Africi. Protekle je godine čak 600 tisuća Iračana prebjeglo u Siriju i Jordan. Sada u te dvije države živi ukupno oko 800 tisuća Iračana.

Lavinia Limon, direktorica američkog Odbora za izbjeglice i useljenika, kaže da je većina Iračana izbjegla iz domovine zbog toga što su bili mete napada pobunjenika. Iako možda neki bježe od nasilja općenito, konkretno su ugroženi pojedinci i cijele skupine – zbog njihove političke orijentacije, zbog toga što su pripadnici određenih profesija ili pak zbog vjere. Upravo su te kategorije, globalno govoreći, ključne u definiranju izbjeglica' – kaže Lavinia Limon.

Ona dodaje da Iračane u Jordanu i Siriji ne očekuje dobrodošlica. 'Jordan im ne priznaje status izbjeglica, i zbog toga nemaju pravo na pomoć. Manju im pomoć daju neke privatne dobrotvorne organizacije. Bila sam u obje zemlje, uvjeti života iračkih izbjeglica vrlo su loši' – kaže Lavinia Limon.

Izvješće njezine organizacije također navodi tešku situaciju s izbjeglicama u nizu afričkih država – posebno u Sudanu, Togu i Somaliji.

Analitičar Gregory Chen, koji također radi za američki Odbor za izbjeglice i imigrante, kaže da je situacija u cijelom svijetu lošija no prije, kada su u pitanju prava izbjeglica. Izbjeglice je u pravilu strah da će ih se vratiti u domovinu, ne mogu raditi, te ih se na silu trpa u sabirne centre. Kao jednog od najočitijih kršitelja prava izbjeglica Gregory Chen navodi Kinu.

'Kina je prošle godine deportirala oko 5 tisuća građana Sjeverne Koreje, bez obzira na činjenicu što su oni pokušali pobjeći iz jedne od najbrutalnijih diktatura na svijetu. No, treba reći da je i vlada Sjedinjenih Država prošle godine po brzom postupku vratila na Haiti oko 1800 ljudi, koji su u Americi željeli dobiti politički azil' – kaže Gregory Chen.

Od uspjeha, izvješće američkog Odbora za izbjeglice i imigrante navodi da se prošle godine u Afganistan vratilo oko 700 tisuća izbjeglica, koje su do tada živjele u Iranu i Pakistanu.

XS
SM
MD
LG