Linkovi

Polovica ilegalnih useljenika u Ameriku stigla s vizom


Dnevnik Washington Times piše da gotovo polovica ilegalnih useljenika u Sjedinjene Države nije došla preskačući žičanu ogradu na granici s Meksikom, već s uredno izdanom turističkom, studentskom ili poslovnom vizom. 'Problem je što se ti stranci – njih između 4.5 i 5 milijuna - po isteku vize, nisu vratili svojoj kući' – piše washingtonski dnevnik.

Ova je činjenica u suprotnosti s raširenim mišljenjem da je glavni problem slaba zaštita granice s Meksikom.

U Sjedinjenim Država živi – kako se procjenjuje – između 11 i 12 milijuna ilegalnih useljenika.

Prema jednom stručnjaku kojeg citira Washington Times, imigracijske vlasti nemaju dovoljno ljudi da pronađu i uhite sve strance koji su po isteku svoje vize ostali u Americi. 'Oni su zavedeni u kompjuter po dolasku u zemlju, no sada oni već godinama normalno rade, šalju djecu u školu i plaćaju račune… Imigracijski sustav nema kapacitete da ih pronađe, uhiti i pošalje kući' – kaže Steven Camarota iz Centra za istraživanje imigracija u Washingtonu.

Članak podsjeća da su svi počinitelji terorističkih napada na New York i Washington, od prije skoro pet godina, ušli u Ameriku legalno, većinom sa studentskim vizama.

******

Dnevnik New York Times piše o sinoćnjoj presudi Davidu Safavianu, bivšem dužnosniku Bijele kuće, koji je bio umiješan u aferu s lobistom Jackom Abramofom, osuđenim za pokušaj podmićivanje vladinih dužnosnika, u korist svojih klijenata.

Jučer osuđeni Safavian je radio u uredu Bijele kuće za proračun, a stavlja mu se na teret da je lagao policijskim istražiteljima te da je na druge način ometao odvijanje pravosudnog postupka.

Porota je nakon četverodnevnog vijećanja zaključila da je David Safavian lagao kada je istražiteljima izjavio da njegov višednevni turistički golf-izlet u Škotsku, na trošak lobista Jacka Abramoffa, 'nije predstavljao kršenje etičkih pravila', odnosno sukob interesa. Tužitelji su predstavili dokaze prema kojima su – po zaključku porote - ova pravila ipak bila prekršena, piše newyorški dnevnik.

Istraga protiv ovog bivšeg dužnosnika Bijele kuće uznemirila je i neke članove Kongresa Sjedinjenih Država. 'Zbog moguće povezanosti s ovim slučajem, neke republikance očekuje ove jeseni vrlo teška izborna kampanja' – piše današnji New York Times.

XS
SM
MD
LG