Linkovi

Za ilegalno useljavanje u Ameriku odgovorni su i mnogi poslodavci


U debati o prilično kaotičnom stanju u američkom imigracijskom sustavu najviše se govori o ilegalnim useljenicima, kojih u Sjedinjenim Državama ima između 11 i 12 milijuna. Jedan od uzroka tog problema je i činjenica što mnoge američke firme 'vole' zapošljavati ilegalne useljenike jer je njihov rad razmjerno vrlo jeftin. Kako s Capitol Hilla javlja Stephanie Ho, Senat namjerava pooštriti kazne za one koji upošljavaju 'ilegalce'.

Posljednji sveobuhvatni imigracijski 'zakonodavni paket' izglasan je prije dvadeset godina, kada je u Americi živjelo oko tri milijuna ilegalnih useljenika. Kako je nedavno na jednom svjedočenju u Senatu izjavio visoki dužnosnik Ministarstva domovinske sigurnosti Stewart Baker – danas je situacija manje-više slična, jedino što je 'ilegalaca' četiri puta više. Iako je 1986. zakon izrijekom zabranio zapošljavanje stranaca koji nemaju dozvolu za rad, kazna se rijetko primjenjivala.

"Mislili smo da će se problem riješiti ako to proglasimo kršenjem zakona. Mislili smo da je dovoljno da tvrtka traži neki oblik identifikacije. No, ljudi su vrlo brzo počeli nabavljati falsificirane dokumente – i nakon toga je primjena zakona bila blokirana" - rekao je u Senatu Stewart Baker.

On se zalaže za elektronsku kontrolu osobnih dokumenata, gdje se matični broj automatski provjerava u odjelu državne uprave koji je zadužen za njegovo izdavanje. No, Stewart Baker je također predložio oštrije kazne za poslodavce koji zapošljavaju strance koji nemaju dozvolu za rad: "Kao što je predsjednik nedavno rekao, kazna za zapošljavanje ilegalnog useljenika je u nekim jurisdikcijama blaža od kazne za prebrzu vožnju. Te kazne treba pooštriti, pogotovo za one koji opetovano krše zakon."

Organizacije koje prate kako se štite prava useljenika zabrinute su zbog mogućnosti da žrtve pooštrenih propisa postanu i stranci koji legalno žive u Sjedinjenim Državama. Cecilia Munoz, iz organizacije La Raza, najveće udruge koja štiti prava useljenika iz Južne Amerike, ukazala je na sistemske greške koje treba ispraviti prije no što se počnu primjenjivati stroži propisi.

"Jedno pilot istraživanje ministarstva pravosuđa prije četiri godine pokazalo je da je četiri posto od ukupno istraženih, navodno ilegalnih, posloprimaca u stvari ovdje bilo legalno, da su imali dozvolu za rad. Ako uzmemo da se godišnje u Sjedinjenim Državama uposli nekih 54 milijuna ljudi, onda je četiri posto od tog broja – dva milijuna. Svi ti ljudi, zbog greške u sistemu, mogu imati problema s dobivanjem posla" - rekla je na svjedočenju u Senatu Cecilia Munoz.

Ona je upozorila da je riječ o velikom broju potencijalnih žrtava, što izaziva veliku zabrinutost kod organizacija poput njezine.

XS
SM
MD
LG