Linkovi

Cragg: 'Investitori trenutno razmišljaju nogama, umjesto glavom'


Nagli pad vrijednosti dionica na svjetskim burzama koji je započeo prije dva tjedna dostigao je vrhunac jučer - velikim gubitcima na burzama u Tokiju i New Yorku. Istovremeno, cijena zlata - koja je prije mjesec dana bila na svojoj rekordnoj razini - pala je za sedam posto.

Na burzi na Wall Streetu, indeks Dow Jones Industrial izgubio je dodatnih 90 bodova čime je i osmi poslovni dan zaredom završio ispod 11 000 bodova. Tome treba dodati i da su svi ovogodišnji dobici tog indeksa izbrisani. Zlato, pak, čija je cijena išla naglo gore ranije ove godine, izgubilo je na vrijednosti 44 dolara ili sedam posto te sada fina unca košta nešto manje od 600 dolara.

Zašto su burze u tako ‘nervoznom’ i labilnom trendu gdje vrijednosti dionica nastavljaju s padom?

Uzrok su - tvrde analitičari - visoke kamate zbog kojih je posuđivanje novca skuplje. Kamate na zajmove rastu kako u Europi tako i u Aziji i Sjedinjenim Državama. U Americi, gdje kamate rastu posljednje dvije godine, javnost je bila iznenađena prošlotjednom izjavom novog čelnika Središnje banke Bena Bernankea, koji je dao naznake da pred kraj mjeseca može doći do još jednog porasta kamata.

Anthony Cragg je na čelu investicijskog fonda Wells Capital Asia Pacific koji ulaže u novonastale azijske burze. U izjavi za Bloomberg News, Cragg je kazao kako investitori ne bi trebali biti toliko oprezni, naročito kad je u pitanju azijsko tržište: "Mislim da u čitavom svijetu investitori trenutno razmišljaju svojim nogama, umjesto glavom. Postoje neki razlozi za oprez. Mislim da će ljeto biti teško kad su cijene u pitanju, no isto tako mislim da je vrijeme da se upitamo 'je li rast azijskog tržišta nedirnut' i 'da li je taj rast stvaran'? Moj odgovor na oba pitanja je potvrdan."

Mlađe burze bilježe najveći pad. Jučer su vrijednosti dionica u Kolumbiji izgubile devet posto, isto toliko u Rusiji, a u Turskoj šest posto. Indija i Pakistan zabilježili su pad od četiri posto.

Međutim, ulagači su do sada u ovoj godini uživali u visokim vrijednostima dionica na azijskom tržištu, izbjegavajući time bilo kakve rizike gubitka. Iako svjetska ekonomija bilježi živahan rast, čelnik Međunarodnog monetarnog fonda izjavio je kako globalna ekonomija može očekivati povećanje ulagačkog rizika. Kao primjer naveo je porast cijene nafte, pad vrijednosti dionica na mnogim burzama te nestabilnost u globalnim trgovinskim odnosima.

XS
SM
MD
LG