Linkovi

Nogomet pomaže njemačkoj ekonomiji


Njemačku će tijekom četiri tjedna trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva posjetiti milijuni zaljubljenika u nogomet. Svaki posjetitelj će - kako se procjenjuje - potrošiti oko 400 dolara dnevno. U sklopu priprema za ovu manifestaciju renovirani su stadioni, izgrađene su nove ceste što je dalo njemačkoj ekonomiji novi poticaj nakon pet godina stagnacije. Catherine Drew izvještava o ekonomskoj strani mundijala.

Njemačka kompanija Nici platila je Svjetskoj nogometnoj federaciji, FIFA-i, 33 milijuna dolara za eksluzivno pravo na proizvodnju maskote Svjetskog nogometnog prvenstva. No maskota nazvana Goleo nije baš popularna i može ga se pronaći u velikim količinama na prodajnim policama trgovina. Kompanija Nici proglasila je bankrot uslijed izvješća da prodaja nije toliko snažna da bi opravdala cijenu plaćenu za eksluzivno pravo proizvodnje maskote.

Drugi njemački biznisi nadaju se da će proći bolje. Njemačke vlasti vjeruju u pozitivne ekonomske učinke Svjetskog nogometnog prvenstva. Nakon pet godina stagnacije zemlja očekuje porast bruto domaćeg proizvoda za 1,6 posto od čega se 0,5 posto pripisuje učinku svjetskog prvenstva.

Njemačka vlada je potrošila 7,7 bilijuna dolara na unaprijeđivanje stadiona i transportne infrastrukture. To uključuje novu središnju željezničku postaju u Berlinu koja se gradila jedanaest godina i koja se smatra najvećom u Europi. Taj projekt koštao je 900 milijuna dolara. Berlin, kao i drugi njemački gradovi domaćini utakmica nadaju se da će se novac, eksponiranje i prestiž pretočiti u zaradu te dodatno ojačati postojeće znakove ekonomskog oporavka. Hotelska i catering industrija, na primjer, očekuju dodatnu zaradu od oko 650 milijuna dolara.

Procjenjuje se da je Svjetsko prvenstvo u nogometu dovelo do otvaranja 60 tisuća novih radnih mjesta diljem Njemačke od čega će ih 20 tisuća ostati i nakon završetka nadmetanja.

No ipak to neće znatnije promjeniti stopu nezaposlenosti u zemlji koja iznosi jedanaest posto. Neki biznisi, poput hotela Grand Hyatt s pet zvijezdica, očekuju da će zarada doći kasnije. Glasnogovornica Kerstin Riedel kaže da hotel očekuje dugoročne dobitke: "U cjelini gledano, nemamo toliko više rezervacija u odnosu na redovni svibanj i lipanj. Vjerujem da ćemo osjetiti rezultate nogometnog prvenstva 2007. godine."

Urlike Regele, iz udruge njemačkih industrijskih i trgovinskih komora, kaže da i ekonomski analitičari trebaju gledati širu sliku: "Teško je izmjeriti normalni gospodarski rast, rast kao posljedicu svjetskog nogometnog prvenstva, stvarna ekonomska kretanja. To nije toliko važno. Ono što je važno jesu izvješća o našoj zemlji, slike njemačkih krajolika i gradova…to će donijeti veliku zaradu Njemačkoj."

Konkretnija slika učinka Svjetskog nogometnog prvenstva na ekonomiju vidjet će se kroz nekoliko godina. No, Nijemci se nadaju da će proći puno bolje nego maskota.

XS
SM
MD
LG